Skriv ut   Tipsa en vän  

Finnair och Widerøe matar in trafik till Helsingfors

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 maj 2018
Widerøe flyger redan idag matartrafik till Helsingfors på uppdrag av Finnair. Nu utökas samarbetet med codeshare på nio linjer i Norge.

Det ökar trycket på bland annat SAS och Norwegian.

Wideroe
Wideroe
 
I april tog Widerøe emot sin första Embraer E190-E2 och redan efter några veckor började det norska flygbolaget att flyga matartrafik från Bergen och Tromsö till Helsingfors på uppdrag av Finnair. Det samarbetet har Flygtorget rapporterat om tidigare, ett samarbete som nu utvecklas ytterligare. 

Finnair meddelade i dagarna att det nu finns codeshare på nio av destinationerna i Widerøes linjenät. Det är både stora städer som Bodö, Kristiansund och Kirkenes, tillsammans med mindre regionala flygplatser som Leknes och Stokmarknes och även på Wideröes linje mellan Bergen och Billund i Danmark. Det är ett samarbete med direkt syfte att flöda fler passagerare till Finnairs stora hub i Helsingfors och det stora linjenätet till Asien. Det är en ökande konkurrens gentemot dels SAS och Norwegian men också mot KLM som sedan länga haft en stark förankring i Norge med ett flertal linjer till den egna hubben på Schipol. 

– Vi är glada över det utökade samarbetet med Widerøe som ansluter än fler norska regioner till vårt nätverk, säger Juha Järvinen, marknadschef på Finnair i en kommentar.

Norska resenärer som reser från någon av de mindre flygplatserna i Norge måste idag göra minst två byten för att komma ombord på en långlinjemaskin på väg till Asien. Att de bytena sker på väg till Helsingfors istället för exempelvis Köpenhamn spelar knappast någon roll, särskilt som man då redan från start reser i östlig riktning. Finnair ser också codeshareavtalet med Widerøe som ett sätt att understödja det allt större intresset för turistresor från Japan, Kina och Sydkorea till de nordiska länderna. 

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Wideroe's
Skrivet av pf, 2018-05-18 15:16:46
Peter, løn er bare en av mange ingredienser i luftfarten.

Sverige burde bli overlykkelige(i hvert fall de destinasjonene) skulle WF komme inn på upphandling. Men, jeg tviler på at WF har overskuddskapasitet f.n.
Anmäl inlägget
Wideroe
Skrivet av Peter, 2018-05-17 22:30:19
Wideroe har löner som vida överstiger Nextjets och BRA:s löner så tveksamt om dom skulle kunna göra starta nåt inrikes i Sverige.
Anmäl inlägget
NextJet. -- Widerøe
Skrivet av Nizze, 2018-05-17 21:46:09
Widerøe kanske kan bli en spelare efter NextJet ?
Anmäl inlägget
Större norska städer
Skrivet av /jes, 2018-05-17 10:00:09
Förlåt, men Kirkenes ...
Anmäl inlägget
Finnair
Skrivet av pf, 2018-05-17 09:57:52
retter denne trafikken mot japanske gruppereisende i hovedsak.

De har små fly på mange av de destinasjonene som nevnes, og vil neppe være trussel, nærere et større tilbud for kundekretsen, japanere.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev