Miljö

Miljö, den 4 november 2021

SAS med i satsning på förnybart flygbränsle

Bristen på hållbart flygbränsle är ett nålsöga i flygets klimatomställning. Nu ska bland andra SAS undersöka möjligheterna att dra igång storskalig produktion av syntetiskt flygbränsle i Sverige.

Läs mer


Miljö, den 17 september 2021

BRA: Om tio år flyger vi på 100 procent förnybart bränsle

Med 100 procent hållbart flygbränsle kapas 80 procent av utsläppen från en flygning. BRA, flygplanstillverkaren ATR och Neste som tillverkar hållbart flygbränsle, ska nu tillsammans arbeta för etncertifiering av 100 procent inblandning. Det kan göra BRA till första flygbolag i världen som när net-zero.

Läs mer


Miljö, den 10 september 2021

BRA satsar på net-zero och anställer ny hållbarhetschef

BRA är en del i arbetet på att ha fossilfritt inrikesflyg år 2030 och därmed bli ett av de första flygbolagen i världen som når net-zero. Flygbolaget har nu anställt Maria Fiskerud som ny hållbarhetschef och viktig kugge i det arbetet.

Läs mer


Gotland kan bli först med kommersiellt elflyg Miljö, den 7 juli 2021

Gotland kan bli först med kommersiellt elflyg

Region Gotland vill att Gotland blir den första destinationen i Sverige med kommersiellt elflyg. Målet är en etablerad elflygslinje till Gotland inom fem år.

Läs mer


Miljö, den 27 januari 2021

Boeing: Våra flygplan tar 100 procent biobränsle inom tio år

Flyget måste öka sitt miljöansvar. Det menar Boeing som nu bestämt att alla flygplan som levereras efter 2030 ska kunna flygas på 100 procent biobränsle.

Läs mer


Miljö, den 14 februari 2020

Swedavias flygplatser satsar på elflyget

Swedavia har beslutat om en strategi för elflyg med målsättningen att Swedavias samtliga tio flygplatser ska kunna hantera elflyg och att en första kommersiell elflygslinje kan tas i bruk kring 2025. På Åre Östersund Airport planeras för att en testarena för elflyg ska driftsättas under hösten.

Läs mer


Miljö, den 28 juni 2019

Finskt bioflygbränsle ger mindre utsläpp än amerikanskt

Sju flygplatser i Sverige delar just nu på biobränsle. För första gången är det finskt biobränsle, som ger än bättre effekt än det amerikanska som hittills använts. Både BRA och Swedavia tankar nu det finska biobränslet.

Läs mer


SAS och Airbus siktar på klimatneutralt flygplan Miljö, den 22 maj 2019

SAS och Airbus siktar på klimatneutralt flygplan

Noll procent utsläpp. Det är målsättningen när SAS och Airbus inleder ett forskningsprojekt inför framtidens el- och hybridflygplan. Airbus räknar med att ha klimatneutrala flygplan med 100 stolar i luften senast 2030.

Läs mer


Krav på biobränsle i tankarna – men var finns bränslet? Miljö, den 5 mars 2019

Krav på biobränsle i tankarna – men var finns bränslet?

Flygbranschen säger inte nej till förslaget om krav på ökad användning av biobränsle. Men samtidigt lämnar inte regeringen några svar på var bränslet ska komma ifrån. Idag räcker inte det som tillverkas för att uppfylla kraven.

Läs mer


Miljö, den 20 december 2018

Biobränsle på fem av landets flygplatser

Biobränsle för flygbranschen är en bristvara men i dagarna levereras 542 ton som ska användas på fem flygplatser runt om i landet. Det gör att Swedavia är en av få aktörer i världen som får leverans av biobränsle i år.

Läs mer


Forskning: snart svenskt bioflygbränsle Miljö, den 15 november 2018

Forskning: snart svenskt bioflygbränsle

”Från flis till flygplan”. Det är den svenska skogen som ska ge flyget en ny miljöprofil. Just nu startar ett projekt med sikte på att ha svenskt bioflygbränsle framme om ett par år. Det är både forskare och flygbolag inblandade.

Läs mer


Norge vill införa lag på biobränsle för flyget Miljö, den 3 september 2018

Norge vill införa lag på biobränsle för flyget

Minst en procent av allt flygbränsle som tankas i Norge ska vara förnybart. Det vill norska regeringen inför som lag. SAS eget oljebolag är kritiska.

Läs mer


BRA första flygbolaget i Fossilfritt Sverige Miljö, den 7 mars 2018

BRA första flygbolaget i Fossilfritt Sverige

Halverade utsläpp om sju år och fossilfritt flygande om tolv. Det är målsättningen hos BRA och det ska ske bland annat med en förnyad flygplansflotta. Nu är man första flygbolag som beviljats medlemskap i regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.

Läs mer


Rakare flygvägar ger mindre miljöpåverkan Miljö, den 24 oktober 2017

Rakare flygvägar ger mindre miljöpåverkan

Kortare flygvägar ger mindre utsläpp. Men flygbolagen flyger sällan kortaste vägen, visar siffror från LFV och FOI. Ökar användningen av raka flygvägar kan flygets miljöpåverkan minskas väsentligt.

Läs mer


Miljö, den 20 februari 2017

Fly Green Fund på plats i Karlstad

Karlstad Airport var en av de första flygplatserna i världen med en fast anläggning för biobränsle. Nu är Karlstad än en gång långt framme i miljöarbetet när den första regionala fonden inom Fly Green Fund invigs.

Läs mer


BRA gjorde första bioflygningen någonsin med en ATR Miljö, den 2 februari 2017

BRA gjorde första bioflygningen någonsin med en ATR

Det minskade de fossila utsläppen med 65 procent per passagerarkilometer. Samtidigt var det första gången som en ATR72-600 flög med biobränsle i tankarna.

Läs mer


Miljö, den 24 januari 2017

Slaktavfall driver fordonen på Kiruna flygplats

Tallolja och slaktavfall. Det är ingredienserna i den miljövänliga diesel som fordonen på Kiruna flygplats nu drivs med.

Läs mer


Miljö, den 16 januari 2017

Biobränsle på tre flygplatser

Arlanda, Bromma och Åre-Östersund. Det finns nu biobränsle att tillgå på tre av Swedavias flygplatser i landet.
I förra veckan var det premiär för biobränsle på Arlanda. Swedavia har köpt in 450 ton från producenten i USA, motsvarande flygplatshållarens egna tjänsteresor under ett år, det har Flygtorget rapporterat om tidigare.


Läs mer


Flyget överens om utsläpp – stopp för svensk flygskatt? Miljö, den 10 oktober 2016

Flyget överens om utsläpp – stopp för svensk flygskatt?

Det kallas redan historiskt: det internationella beslutet att begränsa utsläppen från flygindustrin. De ska nu stabiliseras på 2020 års nivå. Överenskommelsen kan stoppa beslutet om en flygskatt i Sverige.

Läs mer


Nytt miljötillstånd bakslag för flygplatsen Miljö, den 29 april 2016

Nytt miljötillstånd bakslag för flygplatsen

Det blev en rejäl backning när Landvetter flygplats fick sitt nya miljötillstånd. Med de nya tillstånden för antalet rörelser slår kapaciteten i taket redan inom tio år.

Läs mer

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn