Reportage

Ombord Norwegians Dreamliner till Fort Lauderdale Reportage, den 16 augusti 2016

Ombord Norwegians Dreamliner till Fort Lauderdale

10 timmar och 5 minuter tar det att flyga nonstop Arlanda – Fort Lauderdale. 10 timmar! Jag vet att det finns många luttrade Thailandsresenärer där ute, men för de flesta är det en långflygning som heter duga. Dessutom har vi ju hört att Norwegians långflygningar alltid är försenade – eller?

Läs mer


SAS kapten flyger dubbeldäckare Cape to Cape Reportage, den 31 augusti 2015

SAS kapten flyger dubbeldäckare Cape to Cape

Dubbeldäckare, öppen sittbrunn, läderhuva och tweedkostym. I morgon ger sig SAS-piloten Johan Wiklund ut på sitt livs flygning: I en Moth ska han upprepa den svenske äventyraren Gösta Andréens bravad att flyga från Nordkap till Godahoppsudden.

Läs mer


Icelandair - ett av de snabbast växande flygbolagen i Europa Reportage, den 15 juni 2015

Icelandair - ett av de snabbast växande flygbolagen i Europa

En mellanlandning på väg västerut och en på väg österut. Trots det växer Icelandair kraftigt. Den över sextio år gamla affärsidén att utnyttja Islands geografiska position mitt i Atlanten håller fortsatt flygbolaget i luften.

Läs mer


Ombord SAS SK/LH-flight 673 till Frankfurt Reportage, den 5 juni 2015

Ombord SAS SK/LH-flight 673 till Frankfurt

Ombord en av många eftermiddagsflygningar mellan Arlanda och Frankfurt. Den goda stämningen i besättningen gör resan enkel, trots en inledande försening.

Läs mer


Nonstop Seattle - Oslo med flygplan 100 Reportage, den 27 oktober 2014

Nonstop Seattle - Oslo med flygplan 100

Det var Norwegians flygplan nummer 100 som stod på plattan på Boeing Field, en Boeing 737-800 som nu går i trafik i det europeiska linjenätet. Men innan dess skedde leveransflygningen till Oslo och Flygtorget var med på den drygt åtta timmar långa direktflygningen från Seattle.

Läs mer


Ombord Norwegian DY 7067 från Stockholm till Oakland Reportage, den 15 oktober 2014

Ombord Norwegian DY 7067 från Stockholm till Oakland

Tio timmar direkt från Arlanda till USA’s västkust. Det visade sig bli betydligt mindre påfrestande än befarat, främst tack vare premiumkabin och Boeing 787. Den stora överraskningen väntade sedan vid landningen i form av flygplatsen, Oakland International.

Läs mer


Ombord på Airbus A350 XWB Reportage, den 16 juni 2014

Ombord på Airbus A350 XWB

Tyst och rymlig. Det är de första intrycken efter en flygning med Airbus nya flaggskepp A350XWB. Flygtorget var med när Airbus bjöd in till en unik möjlighet att uppleva det nya flygplanet, mitt under de pågående testflygningarna.

Läs mer


- Ett följsamt och lättfluget flygplan Reportage, den 7 mars 2014

- Ett följsamt och lättfluget flygplan

DC 10:an har nyligen gått i pension som passagerarflygplan. Under sjutton år var modellen ryggraden i SAS långlinjeflotta. Flygtorget har talat med en av dem som var med.
- I grund och botten var det som en stor DC-9:a, säger Roy Fröjd.

Läs mer


Nu flyger Avinode högst i världen Reportage, den 18 februari 2014

Nu flyger Avinode högst i världen

Att starta ett eget flygbolag blev för dyrt. Då bestämde sig en kemiingenjör, en maskintekniker och en elektroingenjör på Chalmers att bygga ett databaserat bokningssystem för businessjetmarknaden.

Idag har Avinode skapat en världsomfattande standard och revolutionerat bokningssystemet för hur charterbokningar ska gå till. Allt från ett kontor i Göteborg.

Läs mer


Kastrup - den viktigaste flygplatsen i Skandinavien Reportage, den 16 december 2013

Kastrup - den viktigaste flygplatsen i Skandinavien

Kastrup konkurrerar inte med Arlanda. Däremot konkurrerar Arlanda med Kastrup. Den danska flygplatsen ser istället bland andra Amsterdam, Bryssel, Zürich och Berlin som sina främsta konkurrenter. Flygtorget har besökt Kastrup för att ta reda på hur framtiden ser ut för flygplatsen som kallar sig ”World Class Hub”.

Läs mer


Ombord på Finnair AY635/AY005 till New York Reportage, den 1 november 2013

Ombord på Finnair AY635/AY005 till New York

Finnair fyller i år 90 år, det är ett av världens äldsta flygbolag och idag mest kända för trafiken till Asien. Men den första långlinjen gick till New York och många svenskar har under årens lopp åkt österut för att resa västerut.
Flygtorget begav sig ut till Bromma för att där påbörja resan till New York och en atlantflygning där Finnair levererade enligt regelboken. Följ med ombord på Finnair till New York.

Läs mer


”MD 80 är luftens Porsche” Reportage, den 25 oktober 2013

”MD 80 är luftens Porsche”

Ett flygplan byggt för piloter, lättfluget och stabilt också i oroligt väder. MD80:n har glatt piloter och passagerare i SAS under drygt två decennier. Men i morgon går sista flygningen.
Flygtorget har intervjuat Christer Lundström, en av många MD-piloter i SAS som nu ser en epok försvinna.

Läs mer


Ramp K - Arlandas flygplanskyrkogård Reportage, den 15 oktober 2013

Ramp K - Arlandas flygplanskyrkogård

Det ser ut som en flygplanskyrkogård och några av de drygt tjugo år gamla MD-maskiner som står uppställda i ett hörn av Arlanda, flyger aldrig igen. Men det innebär inte att de är oanvändbara. Flygtorget har besökt Ramp K och blickat in i framtiden för flygplanen där.

Läs mer


Airbus nya flygplan i luften vilken dag som helst Reportage, den 10 juni 2013

Airbus nya flygplan i luften vilken dag som helst

Motorerna är provkörda och nu väntar alla bara på den första provflygningen och den ska ske vilken dag som helst. Airbus nya långdistansflygplan A350XWB ligger i startgroparna för att ta upp konkurrensen med Boeings Dreamliner.

Läs mer


Ombord Norwegian DY4288 till Helsingfors Reportage, den 6 maj 2013

Ombord Norwegian DY4288 till Helsingfors

Med andan i halsen tränger jag mig före den långa securitykön på Arlanda. Klockan är 06.18 och planet till Helsingfors ska lyfta 06.40. Följ med Flygtorget när vi kliver ombord på Norwegian DY4288.

Läs mer


Ombord – tredje gången gillt Reportage, den 11 juni 2012

Ombord – tredje gången gillt

Hon har arbetat i kabinen hos Sky Europe och Qatar och samlar nu sina erfarenheter inför den första flygningen som flygvärdinna på Novair.
Flygtorget har träffat Anna Strihova som just gjort sina första flygningar hos Novair.

Läs mer


Utbildning så nära verkligheten som möjligt Reportage, den 5 juni 2012

Utbildning så nära verkligheten som möjligt

Nödträning och serviceutbildning för kabinpersonalen är något de flesta flygbolag ägnar sig åt. För Novair är just utbildning en växande verksamhet med allt fler utomstående kunder, både bland flygbolag och andra företag. Och det är den höga realismen i övningarna på nödlandning som lockar.

Läs mer


Luleå Airport växer vidare som miljonflygplats Reportage, den 14 mars 2012

Luleå Airport växer vidare som miljonflygplats

Landets längsta bana, nytt passagerarrekord på över miljonen passagerare och en växande chartertrafik med bland annat direktlinjer till Thailand. Luleå Airport är idag den sjätte största flygplatsen i landet.
Flygtorget har besökt en flygplats i norr som vill växa än mer.
Läs mer


Viking Airlines – ett år efteråt Reportage, den 28 februari 2012

Viking Airlines – ett år efteråt

Idag är det på dagen ett år sedan Viking Airlines gick i konkurs. En konkurs som hade kunnat undvikas menar en av dem som var i ledningen när Viking ställde in flygningarna. Flygtorget har träffat bolagets flygchef Bo-Göran Svensson.

Läs mer


Stefan Wilson, stridspilot i Flygvapnet. Reportage, den 9 februari 2012

Stefan Wilson, stridspilot i Flygvapnet.

Det var inte en pojkdröm som gick i uppfyllelse eller ett självklart yrke. Tvärtom, med ett medfött hjärtfel var förutsättningarna att bli pilot ganska obefintliga från början.

Läs mer

Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev