Skriv ut   Tipsa en vän  

AIS Airlines: Vårt fel att linjen läggs ner

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 maj 2018
I skuggan av Nextjetkonkursen har ytterligare en flygplats drabbats av indragen flygtrafik. Dala Airbort tappar linjen till Göteborg och det tar flygbolaget på sig skulden för.

AIS Jetstream
AIS Jetstream 31/32

Konkursen i Nextjet blev ett slag mot en hel rad flygplatser i Norrland. De ser nu ut att stå utan flygtrafik åtminstone fram till 15 september. Men i skuggan av det har ytterligare en inrikeslinje dragits in. Det är trafiken mellan Dala Airport i Borlänge och Göteborg som stoppades med bara två dagars varsel. I fredags meddelade AIS Airlines som flyger linjen att från måndag lägger man ner rutten. 

För ovanlighetens skull tar flygbolaget på sig hela skulden för att marknaden tappat förtroendet för flygbolaget och för den linje som med olika operatörer flugits sedan 1994.

– AIS Airlines har under flera månader haft svårigheter med att säkerställa en väl fungerande produktion och detta av flera anledningar. Naturligtvis skall man som resenär kunna förlita sig på att flyget går enligt tidtabell och så har inte varit fallet. AIS Airlines har därför beslutat sig för att inte längre bedriva trafik på sträckan, skriver Arend van der Meer som äger AIS Airlines i ett pressmeddelande. 

Det handlar framför allt om att flygbolaget dragits med pilotbrist för de Jetstream-maskiner som man flugit med. Det har kraftigt påverkat regulariteten med mängder av inställda flygningar. Under de två första månaderna i år var samtliga flygningar inställda. När trafiken sedan återupptogs i början av mars var förtroendet redan så skadat att det inte gick att locka tillbaka resenärerna och därmed skapa lönsamhet i linjen. 

AIS försvinner dock inte helt från Borlänge. Fortfarande finns linjen till Malmö kvar som enda reguljär linje. En del chartertrafik, allmän- och samhällsflyg hjälper till men den nedlagda linjen är en tung smäll för flygplatsen.
– Det var inte alls önskvärt, men inte oväntat, säger Stefan Carlsson, marknadschef hos Dalaflyget i Borlänge till Dala Demokraten.

AIS är också kvar på den upphandlade trafiken mellan Sveg och Arlanda, Torsby/Hagfors till Arlanda och mellan Östersund och Umeå. De linjerna har dock inte påverkats av pilotbristen, just för att de är upphandlade. Dålig regularitet leder där leder till att Trafikverket utfärdar böter. 

I Borlänge har man nu startat arbetet på att försöka hitta ett annat flygbolag som kan flyga trafiken. Man är övertygad om att det finns en marknad för linjen men Nextjets konkurs gör inte arbetet på att hitta ny kapacitet lättare.

Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Tid
Skrivet av Hepp, 2018-05-23 18:39:07
Hursom haver då finns det inget alternativ som kan konkurera rent tidsmässigt Göteborg-Borlänge t/r
Anmäl inlägget
Trist bolag
Skrivet av Gh, 2018-05-22 21:06:49
Enligt mig är AIS ett trist och tråkigt bolag noll reklam trist logga trista flygplan. Sammatsget inget sexigt att flyga.
Anmäl inlägget
Historik Borlänge - Göteborg
Skrivet av 767, 2018-05-22 21:02:48
Att denna linje flugits sedan 1994 är helt fel! I mitten av 60 talet så flög Ehrenström Flyg med Aero Commander på uppdrag av Linjeflyg. Linjeflyg tog sedermera själva över och började flyga med Nord 262, något som sedan ersattes med Convair Metropolitan som utgick från Bromma. LIN flög Bromma - Borlänge - Karlstad - Göteborg ( Torslanda ) vv.
Anmäl inlägget
hur göra
Skrivet av thomas, 2018-05-22 20:04:29
vad som skett tidigare är egalt i alla affärer, det är alltid nuet som gäller, nuet ändras hela tiden.
Anmäl inlägget
Förtroende och gamla bullriga trånga maskiner
Skrivet av Sr, 2018-05-22 18:19:36
Fast linjen har burit sig sedan 94 men som det skrivits 2 månader utan piloter är tillräckligt föt att förtroendet är i botten.
Anmäl inlägget
Lite hjärnhjälp
Skrivet av Fula flugan, 2018-05-22 17:22:30
Thomas, läs en gång till. Sedan tänker du till lite... Några punkter du bör reagera på: 1. Linjen har flugits sedan 1994, dvs 24 år. 2. Det har skett utan subventioner, alltså är den lönsam. 3. Linjen läggs ned p g a pilotbrist, inte bristande marknadsunderlag. Så läs, tänk och skippa dina förutfattade meningar.
Anmäl inlägget
Jodå
Skrivet av inlandstomten, 2018-05-22 17:22:23
Det bor 150 000 i flygplatsens närområde så underlagen för 19 platser finns garanterat men vem vill köpa en biljett på ett tåg, en buss eller ett flyg som aldrig går. Det behövs inga djupa analyser för att förstå att inte en skalle vill det. Behövs en stabil leverantör för att det ska fungera.
Anmäl inlägget
Inte konstigt
Skrivet av Konka AIS, 2018-05-22 16:10:15
Inte så konstigt...
Från AIS hemsida "Bae Jetstream 31/32 Non Type Rated First Officers AIS Airlines Netherlands"
"Further requirements:

Able to self-fund
– AIS Bridge Course: €5,000.-
– Type Rating Course Jetstream 31/32: €25,000.-"

Dom vill alltså att nya styrmän ska betala 300.000kr för att börja flyga en liten turboprop.
Dom förtjänar att konka!
Anmäl inlägget
Håller med.
Skrivet av Mart, 2018-05-22 15:51:51
Ett mindre bolag som flyger äldre (små)maskiner och inte betalar marknadsmässiga löner kommer aldrig få ett överskott på sökande. Lätt att skylla på pilotbrist. Sen förstår jag att man inte kan betala samma löner som ett stort flygbolag när man har 19 passagerarstolar som underlag, nen då får man locka med något annat.
Anmäl inlägget
hur göra
Skrivet av thomas, 2018-05-22 14:14:24
återigen en liten ort där det inte finns trafikunderlag, absolut inget annat, lägg ner ta andra trafikslag
Anmäl inlägget
Vilken pilotbrist?
Skrivet av NILS, 2018-05-22 12:07:04
2869 trafikflygarcertifikat i Sverige 2018. Hur många har jobb? Mindre än hälften i Sverige, den andra hälften söker sig till bolag med bättre villkor än t.ex. AIS eller startar eget.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
BAM
MCC-kurs
Air BP
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev