Skriv ut   Tipsa en vän  

ANA på väg till Arlanda?

Flygnyheter, Anders Carlsoon, den 25 februari 2019
En star Alliance-hub med god tillgång på slotar. Det är vad All Nippon Airways just nu letar efter i Europa. Samtidigt är Tokyo högst upp på Arlandas önskelista över nya långlinjer.

ANA
ANA
 
Japanska All Nippon Airways lanserade nyligen en direktlinje mellan Tokyo och Wien, ytterligare ett steg i flygbolagets expansion i Europa. Valet av Wien, sedan tidigare flyger ANA på Frankfurt, München, Paris, London, Düsseldorf och Bryssel, beror på en stark efterfrågan på point-to-point de två städerna emellan, men också på att Vienna International är en Star Alliance-hub.

– Vi räknar med att 60 till 70 procent av våra passagerare fortsätter vidare till andra destinationer via Wien, sa Akira Nakamura, Europachef på ANA vid invigningen av den nya linjen den 17 februari.

Liknande resonemang går att överföra på Arlanda sedan ANA slagit fast att flygbolaget nu räknar med att växa ytterligare i Europa. Vid sidan av ett nära samarbete med Lufthansa, Swiss och Austrian Airlines handlar det om att öppna fler linjer från Tokyo. Det kan då gälla både Narita och Haneda eftersom ANA flyger långlinjer från båda flygplatserna.

– Europeiska hubbar är viktiga långlinjedestinationer för ANA och vi flyger nu åtta dagliga flygningar till sju destinationer i Europa.

Framtida linjer ska trafikera ”vita fläckar” i Europa och flygplatser där tillgången på slots är god. Det sätter bland annat fokus på norra Europa i allmänhet och Skandinavien i synnerhet. Idag är det bara SAS som flyger direkt från Skandinavien till Tokyo och den japanska huvudstaden är tillsammans med Hong Kong den största destinationen som Arlanda inte har trafik till. Det är även den näst största marknaden för flygfrakt, en nog så viktig faktor för ekonomin i en passagerarlinje, enligt Elisabeth Axtelius på Aviation Business på Swedavia.

– En stor del av trafiken mellan Japan och Sverige går idag via Helsingfors, där Japan Air Lines flyger tillsammans med Finnair. ANA skulle kunna stärka sin position i Europa genom att etablera sig även i de norra delarna av Europa, i Stockholm. En linje till OS i Tokyo står högt, högt upp på vår önskelista. Det skulle stärka tillgängligheten till Sverige ytterligare, säger hon till Flygtorget.

Det flygbolag som på allvar studerar möjligheterna att starta en linje till Stockholm kommer att finna en marknad som består av cirka 50 000 årliga resenärer mellan Sverige och Japan, varav 45 000 reser till Tokyo. Omvänt är Sverige den största marknaden i Skandinavien för japanska turister.

– Och Japan är den största svenska exportmarknaden i Asien, fortsätter Elisabeth Axtelius.

Det finns alltså en hel rad faktorer som pekar på att en linje mellan Stockholm och Tokyo har bärkraft. Det har också funnits trafik de två huvudstäderna emellan under en period, troligen med just ANA på 1990-talet. Idag är dock förutsättningarna helt annorlunda. 

Ytterligare något som talar för Arlanda är att i Helsingfors finns redan två flygbolag att konkurrera med och i Köpenhamn flyger SAS till Tokyo.

– Vi är helt rätt spot för till exempel ANA, särskilt som de är med i Star Alliance och alltså direkt kan knyta an till linjenätet från Stockholm.

Kommentera artikeln
Det finns 11 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

ARN...
Skrivet av Flyg, 2019-02-28 17:51:47
Och varför skulle det bli ARN denna gång med CPH plockande de flesta hittills?
Anmäl inlägget
Tror jag inte på
Skrivet av Göran, 2019-02-27 23:12:26
En gång Arlanda, aldrig mer Arlanda...sa väl ANA en gång då man startade linjen, men la ner innan den ens börjar. Tack Helsinki för er klokhet
Anmäl inlägget
Toppenbolag
Skrivet av Bertil, 2019-02-27 12:26:59
Det vore toppen att få ANA till Arlanda, det är ett mycket bra bolag till skillnad mot Air India. Även SAS har ju pratat om en direktlinje mellan Stockholm och Tokyo. Flygskatten har nog ingen större betydelse i detta fall. För att åka till Japan och vistas där behöver man lite kapital och då är man inte känslig för flygskatten på 408 kr.
Anmäl inlägget
Inte lätt
Skrivet av @Fakta, 2019-02-27 01:29:24
För Arlanda flygplats att locka till flera långlinjer, när den här inkompetenta regeringen med sina tandlösa stödpartier ser till att ”flygskatten” är kvar. Samtidigt som Swedavia tvingas höja alla avgifter markant, pga skenande kostnader för alla möjliga konsulter till byggprojekt som blir flerfald dyrare än budgetterat
Anmäl inlägget
Skitregeringen
Skrivet av @Andreas, 2019-02-26 22:26:30
med sina två idiotiska stödpartier gör det absolut inte lättare att få nya långlinjer till Sverige, men kanske det går att hyra en el- cykel då kan man ta den till CPH eller HEL om man vill resa till Tokyo
Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av Fakta, 2019-02-26 21:15:30
Ifrågasätter om SEK 408 avskräcker för köp av en interkontinental biljett på över SEK 10.000.
Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av Andreas, 2019-02-26 15:36:23
Tveksamt att de väljer Sverige där vi har 408 kr flygskatt till Japan.
Anmäl inlägget
HA konkurrens...
Skrivet av Goopen, 2019-02-25 15:25:36
Yakuzan är väl intresserade av att börja jobba på Arlanda?
Anmäl inlägget
Intressant?
Skrivet av Fritz Klyka., 2019-02-25 12:34:52
Vad sägs om en ev linje Arlanda-Seoul-Tokyo?
Anmäl inlägget
Arlanda-Seoul
Skrivet av Anonym , 2019-02-25 10:35:17
Arlanda-Seoul (Sydkorea) vore den bästa långlinjen att starta!
Anmäl inlägget
bysh
Skrivet av Hirohito Von Liechtenstein, 2019-02-25 10:08:28
Det finns ett uppdämt behov. Varsågod och flyg.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev