Skriv ut  

Politiskt förslag för att säkra svenskt flyg

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 maj 2022
Moderaterna vill se att alla regionala flygplatser blir permanenta beredskapsflygplatser. Dessutom vill man öka ersättningen till respektive flygplats från 200 000 kronor till 300 000 kronor per månad.

Flygtorget har tagit del av uppgifter där Moderaterna mer detaljerat redovisar hur de vill ge stöd till svenskt flyg och de regionala flygplatserna.

I ett politiskt förslag vill Moderaterna att alla 33 regionala flygplatser i Sverige ska bli permanenta beredskapsflygplatser. Dessutom vill de höja den statliga ersättningen till flygplatserna från 200 000 kronor till 300 000 kronor per månad. Man menar att inrikesflyget är och kommer att vara en bärande del för en hållbar infrastruktur.

Moderaterna uttrycker i sitt förslag att flygplatserna är viktiga för samhällets säkerhet och trygghet genom ambulansflyg, brandspaning och stöd till Försvarsmakten. På de regionala flygplatserna bedrivs också stöd för polishelikoptrar, flygskolor och flygverkstäder. Dessutom har det försämrade omvärldsläget och nu kriget, gjort att Försvarsmakten har utökat sina flygningar och övningar vid ett stort antal regionala flygplatser.

Moderaterna anser att Trafikverkets förslag på 22 permanenta flygplatser är för få. Man tycker att Trafikverket fick väldigt liten tid på sig för att utföra uppdraget från regeringen. Värt att beakta är också att utredningen gjordes innan Rysslands anfallskrig mot Ukraina brutit ut.  Kriget ställer behovet av beredskapsflygplatser i en helt ny dager. 

Vidare önskar Moderaterna i sitt förslag att regionerna och kommunerna själva ska få handla upp flygtrafik. Det skulle säkerställa flygförbindelser till mindre orter. I nuläget är det endast Trafikverket som får upphandla flyglinjer.

Avslutningsvis fortsätter Moderaterna att debattera mot regeringens flygskatt och vill få denna avskaffad. Man menar att genom att beskatta antalet flygstolar i stället för utsläpp har följden blivit ökade kostnader för flyget och att svenskar i högre utsträckning valt att flyga från andra nordiska flygplatser.

Maria Stockhaus, talesperson för Moderaterna, uttrycker partiets åsikter:

- Regeringens flygpolitik har varit direkt skadlig denna mandatperiod. Därtill har regeringen ägnat sig åt att försöka lägga ner flygplatser – bland annat Bromma. Med våra förslag tar vi ett antal viktiga steg mot att trygga infrastrukturen för svenskt inrikesflyg.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra!
Skrivet av The Viking, 2022-05-29 15:45:35
Flyget i Sverige behöver styrkas, inte chikaneras som det har blivit i 8år nu..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn