Skriv ut  

Ryanair stuvar om i trafiken inrikes i Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 december 2023
Malmö och Skellefteå försvinner som inrikesdestinationer hos Ryanair. Det kan öppna för ett annat flygbolag att ta upp trafiken på framför allt den växande marknaden till Skellefteå.

Arlanda - Skellefteå är en av de linjer som Ryanair dragit igång inrikes i Sverige. I september 2021 startade den linjen med tre avgångar i veckan. Innan dess fanns även Göteborg och Malmö på flygprogrammet när Ryanair gjorde ett första steg in på den svenska inrikesmarknaden med flygningar från den svenska hubben på Arlanda. Sedan tillkom även Luleå som en fjärde destination på årsbasis och Visby med säsongstrafik över sommaren. Inrikestrafiken har under åren flugits av Ryanair tillsammans med dotterbolagen Malta Air och Buzz.

Men nu stuvar Ryanair om när det gäller linjerna inom Sverige. I första hand tappar Skellefteå och Malmö trafiken till Arlanda. Ännu har inget officiellt besked kommit från Ryanair om förändringarna, men i bokningsystemet är de två destinationerna borta när sommarsäsongen träder i kraft.

I Skellefteå innebär det att SAS därefter står för merparten av trafiken tillsammans med BRA som dock bara har två avgångar i veckan till Bromma. Det öppnar för ytterligare ett flygbolag på marknaden i Skellefteåregionen som växer med 50 nyinflyttade i veckan. Lägg till ett stort antal inresande som arbetar med utvecklingen av batterifabriken där så märks ett behov att kapacitet som vida överskrider de senaste åren.

- Vi räknar med cirka 345 000 passagerare i år och det gör 2023 till det tredje bästa året i flygbolagets historia, säger Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport till Flygtorget.
Vilket flygbolag som kan vara aktuellt för en etablering i Skellefteå är oklart. Norwegian flög på Skellefteå åren innan pandemin och det i konkurrens med SAS. Tvärt emot farhågorna konkurrerade de två inte ut varandra utan marknaden växte och flygplatsen passerade drömgränsen 400 000 passagerare både 2017 och 2018.

Ryanairs planer för svensk inrikes:

Skellefteå
Försvinner, sista flygning 29 mars

Malmö
Försvinner, sista flygning 30 mars

Luleå
Fortsätter som tidigare med fyra avgångar i veckan

Göteborg
Fortsätter som tidigare, två avgångar i veckan

Visby
Säsongslinje, startar 2 juni och flygs tre gånger i veckan fram till 29 september


En tröst för Skellefteå är att Ryanair, bara dagar efter att inrikeslinjen stängt, drar igång den helt nya utrikeslinjen till Gdansk. I Malmö, som drabbats hårt när Wizz Air bantat rejält i utbudet, fortsätter Ryanair att flyga säsongstrafiken till Zagreb under sommaren.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Läs gärna
Skrivet av Ekonomen, 2023-12-21 15:19:03
https://www.regeringen.se/contentassets/9a87cc2704054ecd9dad950778e8f3ef/rapport-for-bolag-med-statligt-agande-januarijuni-2023.pdf
Anmäl inlägget
SAS genererar stora inkomster till staten
Skrivet av Ekonomen, 2023-12-21 15:11:38
De bolag som staten är delägare i genererar varje år ett betydande överskott.
SAS är ett av bolagen.
Resultatet efter skatt uppgick till 20,6 miljarder kronor.
SAS har betalt en hel del skatt under första halvåret nämligen 2.142 MnKr.

Ryanair har inte under samma tid betalt tillnärmelsevis lika mycket till Sverige.


Anmäl inlägget
Goda nyheter
Skrivet av Hyj, 2023-12-21 09:53:45
Härligt! Låt oss hoppas att Norwegian kommer tillbaka på dessa linjer. Norwegian är ett betydligt bättre alternativ för kunderna och kommer med stor sannolikhet kunna fylla kärrorna bättre än Ryan.
Anmäl inlägget
VST
Skrivet av Tommy, 2023-12-21 08:28:44
Jag tror inte Ryanair “envisas” med att flyga till Västerås…antagligen gör dom pengar på linjen. Dessutom står väl Västerås kommun för en del av kostnaden m stora rabatter. Ryanair kör ingen linjen av goodwill.
Anmäl inlägget
Vaddå sända pengar utomlands
Skrivet av Olof, 2023-12-21 07:46:10
Grattis Skellefteå. Utan Ryanair kommer SAS höja biljettpriserna för att betala advokaterna i USA. SAS pengar går annars oavkortat till Danmark, Holland ,USA och Frankrike och framöver blir det ingen skatt i Sverige heller, mer än den alla bolag, inklusive Ryanair betalar.
Anmäl inlägget
Västerås
Skrivet av Anonym , 2023-12-20 18:00:30
Varför envisas Ryanair med att vara kvar på Västerås flygplats? Lägg ner för det räcker med Arlanda.
Anmäl inlägget
Vi avstår boskapstransport ala Ry.......
Skrivet av Skelleftebo, 2023-12-20 15:50:30
Vi är ekonomiska och krävande. Vi väljer bolag med bättre service!

Varför sända våra pengar utomlands?
Anmäl inlägget
Glest ARN-SFT
Skrivet av Sv: Varför, 2023-12-20 13:51:23
Rimligsvis är det endast lönsamt/ i närheten av lönsamt på veckoslut och då sätter Ryan hellre flygen någon annanstans på en rutt med mer potential. Flög Ryan SFT-ARN en måndag nu i maj och verkade vara ganska glest med resenärer både dit och ner till Arlanda, särskilt glest för Ryan-standard.
Anmäl inlägget
Varför
Skrivet av 737, 2023-12-20 11:47:15
Hur kan skellefteå inte varit lönsamt med tanke på alla batterifabrikarbetare?
Anmäl inlägget
Fakta stämmer inte
Skrivet av GBG, 2023-12-20 10:04:29
Artikeln briljerar inte med trovärdig detaljkunskap. I fakta missar man att tex under Göteborg omnämns två flyg i veckan, medan det i verkligheten är två flyg per dag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev