Skriv ut   Tipsa en vän  

Nytt flygbolag flyger inrikestrafik i Sverige

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 6 september 2018
Två av de flyglinjer som stod utan trafik när Nextjet gick i konkurs flygs nu igen. Det är Amapola respektive Air Leap som trafikerar linjerna men själva flygningarna utförs av det helt nystartade Nyxair.

Saab 340
Saab 340

När Nextjet gick i konkurs i maj lyckades Trafikverket snabbt fylla ett par av linjerna genom ett så kallat nödförfarande. Det var trafiken från Arlanda till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele som snabbt kom igång med Amapola som leverantör. Ett nödförfarande får dock bara rulla på i max sju månader och Trafikverket har nu beslutat att förlänga med Amapola också efter den 1 februari och fram till oktober nästa år då den stora upphandlingen för kommande fyra år ska ta vid.

Det har i sin tur inneburit att ett helt nytt flygbolag flyger inrikes i Sverige sedan Amapola tagit in Nyxair som underleverantör på linjen till Lycksele som är slingad vidare till Vilhelmina där maskinen övernattar.

Estniska Nyxair är helt nya på wetlease- och chartermarknaden. Flygbolaget fick sitt AOC så sent som i augusti i år och har i dagsläget tre Saab 340 i flottan: två maskiner som tidigare flög för Nextjet och en fraktmaskin från American Eagle i USA och som i maj i år byggdes om till passagerarversion i Örebro. Det kan eventuellt vara den Saab 340 som Nobis Air skulle använt men som blev över när det flygbolaget avbröt alla planer på att komma igång. De tre maskinerna har cirka 27 år på nacken vardera.  

- Trafiken fungerar alldeles utmärkt och flygbolaget har svensk besättning ombord, säger Lennart Näslund, flygplatschef i Lycksele.

Men det är inte enbart Amapola som tagit in det helt nya flygbolaget som underleverantör. I måndags startade Air Leap trafik på sträckan Arlanda – Karlstad och även där är det Nyxair som flyger. Det är oklart om Air Leap använder Nyxair också på linjen till Mariehamn på Åland.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

NYX
Skrivet av Jan, 2018-09-09 13:17:06
Air Leap flyger på NYX AOC med besättningar tillfälligt anställda på NYX tills de får eget AOC.
Amapolas/NYX besättningar utgörs av 2/3 svensk crew.
Anmäl inlägget
FEL
Skrivet av Till Fel, 2018-09-07 22:37:26
Även du har fel...
Anmäl inlägget
NYX
Skrivet av Fel, 2018-09-07 17:28:36
Air LEAP dry leasar och flyger med egen svensk besättning.
Amapola wet leasar med utländsk besättning.
Anmäl inlägget
Mariehamn
Skrivet av S, 2018-09-06 19:47:07
Flighten till Mariehamn utförs av Ais airlines
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev