Skriv ut   Tipsa en vän  

Nextjet kostar pengar även efter konkursen

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 november 2018
Konkursen i Nextjet stoppade också trafiken längs Artic Airlink. Men att avveckla den kostar pengar, minst en miljon.

När Nextjet gick i konkurs stannade också trafiken på Artic Airlink. Det var en tvärsgående flyglinje som var slingad från Tromsö via Luleå till Uleåborg i Finland. Tanken bakom trafiken var att kunna flyga mellan de norra delarna av landet utan att behöva ta omvägen via flygplatserna i respektive huvudstad. Sammanlagt satsade de tre städerna 25 miljoner kronor med ambition att flyglinjen efter fem år skulle stå på egna ben.
           
Men när Nextjet gick i konkurs beslutade man att inte anlita något nytt flygbolag utan att lägga ner linjen. Det pekar på att den inte lyckats locka tillräckligt stor antal passagerare. 
           
Nu visar det sig att det bolag som bildades för trafiken fortsatt kostar kommunerna pengar. Främst gäller det kostnader för att likvidera verksamheten. Det är en process som tar längre tid än att bara sätta det i konkurs som en följd av Nextjets konkurs. Det har i sin tur startat en politisk debatt i Luleå där de borgerliga tycker att ärendet går för långsamt medan vänstern menar att det ska skötas snyggt, även om det kostar ytterligare en miljon i avvecklingskostnader.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ordförade Svenskt Flyg
Skrivet av S-tyret, 2018-11-08 15:37:43
Ja du Gunnar du menar att inget kommunalråd var inblandad i denna skamfläck?
Det är ju så att ett kommunalråd i Luleå tillika är ordförande i Svenskt Flyg
I vilket fall så är det skattepengar som runnit ut i sandlådan
Anmäl inlägget
Dyrt för skattebetalare
Skrivet av Gunnar , 2018-11-08 11:47:20
Det var inte Luleå kommun som betalade utan dåvarande Landstinget och numera Region Norrbotten som får betala. Linjen gynnade bara ett fåtal resenärer och i början flög mest sjuksköterskor som skulle till Norge och jobba. Trots brist på sjuksköterskor satsade alltså Landstinget med att bli av med så många som möjligt till bl.a. Tromsö och att ge dem en snabb resväg dit.
Anmäl inlägget
Lekstuga
Skrivet av S-tyret, 2018-11-08 10:59:50
Detta är ett praktexempel på när totalt okunniga kommunalråd och politiker ska leka företagare i en bransch där man inte har någon insikt!
Trots facit i hand från ett tidigare försök som inte hade någon bärkraft offrar man ytterligare skattemedel i ett nytt försök som är dödsdömt innan första planet lämnat marken!
Anmäl inlägget
next jet
Skrivet av thomas, 2018-11-08 10:54:20
bara att kka allt annat medför efterkostnader
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev