Skriv ut   Tipsa en vän  

Kastrup skandinavisk vinnare på Asientrafiken

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 27 november 2018
SAS flyttade Hong Kong-trafiken till Kastrup, Singapore Airlines ökar till dagliga avgångar, nya kinesiska flygbolag på väg in. Kastrup har tagit greppet om trafiken mellan Asien och Skandinavien.

Sichuan Airlines
Sichuan Airlines
 
Just nu ökar den skandinaviska trafiken på Asien och drivs på av inkommande passagerare från främst Kina. En av orsakerna till det är att kinesiska myndigheterna har släppt på den tidigare regeln om ”one carrier, one route”. Numera får alltså olika kinesiska flygbolag konkurrera med varandra om trafik på samma destinationer och regioner. 

Framför allt har Köpenhamn lyckats locka till sig ny trafik österut, I december öppnar Sichuan Airlines trafik till Chengdu, Air China har sedan i maj trafik till Beijing igång och Cathay Pacific gjorde ett kort mellanspel från Hong Kong men gav upp sedan SAS flyttat sin Hong Kong-trafik från Arlanda till Kastrup. Sammantaget har alltså Kastrup tagit hem fyra nya linjer från Kina och tre av dem är fortsatt kvar. I dagarna meddelade också Singapore Airlines att de ökar frekvenserna från fem till sju dagar i veckan och byter på sikt också till A350-900 på sträckan. 

Det ökande kinesiska intresset har också gjort att Oslo fått sin första linje, till Beijing med Hainan Airlines.

Det står i kontrast till utvecklingen på Arlanda. SAS flytt av den egna linjen till Hong Kong innebär ett tapp på närmare 50 000 passagerare som flög från Arlanda, bara under det första halvåret i år. China Southerns nya linje till Shanghai är i nuläget vinterstängd men enligt Swedavia är flygbolaget nöjd med beläggningen och allt pekar på att den återkommer i vår. Även Singapore Airlines och Air India är nöjda med kabinfaktorn på linjerna till Singapore och Delhi, men det är osäkert om det blir fler rotationer än de fem som SIA har och de tre som Air India flyger.

En utveckling som också efterfrågas är att trafiken till Singapore blir en direktlinje istället för dagens slinga via Moskva. Transitstoppet var i och för sig en förutsättning för att linje över huvud taget skulle bli av och innebar att SIA bytte Houston mot Stockholm, men i dagsläget finns inga signaler om en förändring. 

På Swedavia lista över ”Unserved routes” är sex av tio destinationer i Asien. Antagligen är det sju eftersom Hong Kong ännu inte kommit tillbaka på listan och i så fall lär hamna i topp tillsammans med Tokyo. Just de två destinationerna är de som har det största flödet av svenska passagerare via Helsingfors.

Vad som skulle kunna bli en förändring i trafiken österut från Arlanda är det faktum att Norwegian numera har ett svenskt AOC. Björn Kjos har vid upprepade tillfällen talat om Arlanda som den naturliga hubben för trafik mellan Asien och östkusten i USA. Fortfarande är det flygförbudet över Sibirien som sätter stopp för de planerna men av allt att döma har Norwegian planer på mer långlinjetrafik från Sverige, flygskatten till trots.

I dagsläget har Arlanda trafik till sju destinationer i Asien. Fyra är året runt, Bangkok, Beijing, Delhi och Singapore medan Shanghai, Krabi och Phuket är säsongslinjer.

Kommentera artikeln
Det finns 24 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Radie
Skrivet av Fakta, 2018-11-30 20:21:42
Mälarregionen mäts inte i km radie, så icke Öresundsregionen. Det är marknadspotential som räkna inte bara befolkningen i Ystad.
Anmäl inlägget
HEL
Skrivet av Fakta, 2018-11-29 23:07:32
Det handlar givetvis om strategiska beslut. Finnavia och Finnair vågade satsa. Scandinavian har alltid blivit bortsprunget. Att man tappade till HEL beror på dålig förståelse hur geografin fungerar och långsiktigt strategiskt tänkande. ARN hade kunnat slå ut HEL med den globala företagsamheten i Mälardalen och Mellansverige. Men vi är fastlåsta. En skamfläck för Sverige. Köp ut SAS innan Lufthansa tar över och Brandenburg blir vårt nya nordiska
nav.
Anmäl inlägget
@Mats
Skrivet av Theobald Atterdag, 2018-11-29 13:27:10
Förklara då Helsingfors som har en betydligt mindre befolkningsmängd än CPH och STO. Det med cirklarna är bara statistisk humbug. Ingen som går på den, förutom CPH anhängare då.
Anmäl inlägget
@Fakta
Skrivet av Mats, 2018-11-29 09:00:53
Köpenhamn har en befolkning på 3,5M inom en 100 km radie. Stockholm har 2,6M. Om du går upp till 150 eller 200 km blir skillnaden ännu större. Tyvärr, men det är fakta.

Igen. Detta CPH-ARN-krig är patetiskt. HEL är mycket bättre för förbindelserna med Asien. AMS (och FRA) är i en helt annan liga.
Anmäl inlägget
Komiskt
Skrivet av Inge F. Vidare, 2018-11-29 03:57:51
att vissa tror att ARN har någon chans att bli ledande flygplats i Norden. Varför skulle man resa timmar åt fel håll för att flyga från Nordens sämsta flygplats(ARN) när CPH har långt fler långlinjer och mycket bättre transfermöjligheter ut i världen än vad Halmsjön int’’l har ARN med sina löjligt korta banor kan ju satsa på att vara Nordens största TP hub
i stället. Likvärdig med CPH blir man inte över en natt.
Anmäl inlägget
Till Varför detta patetiska krig mot CPH?
Skrivet av Fakta, 2018-11-28 18:29:26
Jämför Öresundsregionen med Mälardalen, två decentraliserade regioner. Skillnaden blir lite annorlunda då. Dessutom är det inte bara befolknings tal som räknas men också en kombination av kommersiell köpkraft. Mälardalen har fler globala företag än Öresundsregionen. Detta sagt. CPH har trots allt ett bättre läge än ARN. Och det är självklart att man väljer CPH om man ska söderut och bor i Sydsverige.
Anmäl inlägget
Svar Theobald Atterdag
Skrivet av Jakob Rosling., 2018-11-28 18:28:47
Sveriges närmaste supernav är AMS (min transfernav) och det lustiga är att CPH ser sig som konkurrent till dem:-D. Alltså till en flygplats som troligtvis landar på runt 72 milj pax i år. Hahaha. Tvingades flyga via CPH när stormen drabbade Nederländerna tidigare i år. Lika spännande som Sturup.....
Anmäl inlägget
Det vänder
Skrivet av Ninja, 2018-11-28 18:02:15
Störst i Skandinavien månne, men i internationell jämförelse bara en fjärt vid ett dike och när Berlin-Brandenburg öppnar i oktober 2020 (peppar peppar) lär CPH känna av det direkt.
Anmäl inlägget
@Palle
Skrivet av Theobald Atterdag, 2018-11-28 09:30:17
Öppna kartboken så ser du att världen är större än Öresund.
Anmäl inlägget
Varför detta patetiska krig mot CPH?
Skrivet av Mats, 2018-11-28 09:26:54
Det är ett skämt, eller hur? ARN är inte alls nära CPHs marknad på +4M. Att hävda annars är bara trolling.

KPH / Malmö är den största och mest tätbefolkade regionen i skandinavien by far - STO måste använda statistiska tricks för att nå över 2M (-> man regnar ett jätteområde jämfört med andra städer).

Och även om du hade rätt: varför har SIA just ändrats till dagliga direktflyg och Air China uppgraderat antalet platser med 27%? Vad är det nu ARNs tillväxt är i år igen?
Anmäl inlägget
Gnällspikar
Skrivet av Palle, 2018-11-27 21:56:26
O så är det så att CPH ligger mer central än vad ARN o OSL.
Vad svensken inte fattar är att 100.000 tals resenärer från norra Europa o Baltikum samt Skåne flyger från CPH.
Tror ni själva på att skåningen skulle hellre flyga från ARN än från CPH ?
Då borde ni sätta er i skolbänken o läsa geografi !
Anmäl inlägget
CPH mitt i prick
Skrivet av Per Nilsson, 2018-11-27 19:49:57
Om det är något som ligger i centrum så är det Köpenhamn! Och det blir mer påtagligt när Fermarn Belt förbindelsen är klar och ytterligare en Öresundsförbindelse.
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Bjørn., 2018-11-27 16:57:37
Om vi nordmenn og svensker slutter å fly til CPH, så hadde CPH blitt den minste flyplassen av Arlanda, Gardermoen og Kastrup! Da hadde SAS ikke hatt annet valg enn å fly mer på Sverige og Norge! Danskene klarer ikke å være størst uten hjelp fra Sverige og Norge!
Anmäl inlägget
Politik - inte behov
Skrivet av HKGflygare, 2018-11-27 14:48:07
Tyvärr så styrs ju arlanda trafiken av ovilliga politiker och inte av behovet. Att SAS borde bli av med tillståndet för asien trafiken från arlanda är väl något som man duckat för länge. Sedan så har vi skatter och andra dumheter. Svårigheter att ta sig till flygplatsen.
Anmäl inlägget
BKK
Skrivet av Re: nils, 2018-11-27 13:39:40
ARN-BKK har väl massor med non-stop?

Till en del andra: Stockholm är Nordens största stad och absolut Nordens mest framgångsrika stad. Köpenhamn lever på konstgjord andning.
Anmäl inlägget
CPH suger.
Skrivet av Fritz Klyka., 2018-11-27 13:09:13
Dyrt som fan, dyra biljetter, dryg och sur personal som alla verkar lida av danskt bakrus plus att de lyckades slarva bort bagage för mig tre gånger på rad (rekord?). Bojkottar den här sk. flygplatsen och har valt flyg via ARN, HEL, eller AMS. Funkat bra och billigare än från CPH. Blir perfekt när QA startar sin Doha-linje från GOT.
Anmäl inlägget
Finnair dominerar Asientrafiken
Skrivet av Niklas, 2018-11-27 12:25:14
Finnair dominerar Asientrafiken. Det finns 20 direktlinjer från Helsingfors till destinationer i Asien: Beijing, Chongqing, Guangzhou, Nanjing, Shanghai, Xi´an, Hongkong, Delhi, Goa, Fukuoka, Nagoya, Osaka, Tokyo, Seoul, Singapore, Bangkok, Krabi, Phuket, Ho Chi Minh City.
Anmäl inlägget
CPH aldrig i livet!
Skrivet av ., 2018-11-27 11:57:54
Har flugit via CPH några gånger och det har bara varit skit varje gång. Flyger i så fall hellre via FNJ.
Anmäl inlägget
Undfallenhet
Skrivet av Stor FL, 2018-11-27 10:36:22
Att Kastrup är vinnare är inte någon nyhet. Svenskar och norrmän har alltför länge försörjt Danmarks största arbetsplats. Så har det alltid varit och kommer förbli så länge SAS finns. Lägg ner SAS så blir det andra bullar.
Anmäl inlägget
Borde startas
Skrivet av Anomin, 2018-11-27 10:08:47
Trafik mellan Oslo och Soul är större.
Anmäl inlägget
BKK
Skrivet av Nils, 2018-11-27 09:38:09
Direkt ARN-BKK snarast.
Anmäl inlägget
Sverige in the middle of nowhere!
Skrivet av Smith, 2018-11-27 09:28:17
Sverige är inte Skandinaviens centrum när vi snackar flyg, bara att acceptera att Köpenhamn är Nr1!
Anmäl inlägget
SCAL
Skrivet av Theobald Atterdag, 2018-11-27 08:54:26
Men underlaget finns från Sverige. Och ändå är det runt omkring Sverige allt händer.
Anmäl inlägget
Arlanda-Seoul
Skrivet av Anonym , 2018-11-27 08:47:54
Direktflyg Arlanda-Seoul borde startas snarast möjligast!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
MCC-kurs
Pilotshop
BAM
Air BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev