Skriv ut   Tipsa en vän  

Första remote tower i Storbritannien i bruk

Notiser, Anders Carlsson, den 14 december 2018
Storbritannien har fått sin första fjärrstyrda flygplats. Det är Cranfield University som länge samarbetet med Saab och som ska använda den digitala tekniken i flyg- och rymdforskning.

Remote Tower
Remote Tower
 
Cranfield University i Storbritannien är ett universitet med en egen flygplats. Igår invigdes det första fjärrstyrda flygledningen i landet där och flygtrafiken ska nu inte ledas från tornet utan från en kontrollcentral. Det är Saab Digital Air Traffic Solutions som levererat installationen, samma teknik som används vid flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall. 

Cranfields är en forskningsflygplats specialiserad på forskning inom flygindustrin. Universitetet har länge samarbetet med Saab kring fjärrrstyrd, digitaliserad flygledning och det samarbetet fortsätter.

– Den digitala flygledningscentralen är ett viktigt steg framåt för Cranfields Global Research Airport och universitetets forskningskompetens och flygledningscentralen kommer att befästa Cranfields ledande ställning inom flyg- och rymdforskning, sade Professor Sir Peter Gregson, Vice-Chancellor och Chief Executive för Cranfield University vid invigningen.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vilken satsning!
Skrivet av Nina, 2018-12-17 14:19:06
Grattis LFV/SAAB! Vilken fint uppdrag - wow. Hur mycket betalar Crainfield för anläggning inkl master och kablage? Vilken trafik ska styras från anläggningen?

Skoj för er som arbetar på SDATS. Fortsätt sälj dessa system så får man som aktieägare i SAAB hoppas på framtida utdelningar. Eller tvärtom!
Anmäl inlägget
okontrollerad
Skrivet av Tower Power, 2018-12-16 22:27:40
Cranfield är en okontrollerad flygplats. Kolla AIP!
Lekstuga!
Anmäl inlägget
Gratistorn
Skrivet av GBR, 2018-12-14 15:27:55
Visst tusan vill man prova något som man fått gratis!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev