Skriv ut   Tipsa en vän  

Thomas Cook Scandinavia på väg att säljas?

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 8 februari 2019
Resekoncernen Thomas Cook måste restaurera ekonomin. Ett förslag som diskuteras är att sälja de fyra flygbolagen som ingår i gruppen, bland annat Thomas Cook Airlines Scandinavia. En tänkbar köpare är Ryanair.

Thomas Cook
Thomas Cook
 
Den stora brittiska resekoncernen Thomas Cook äger fyra flygbolag: Thomas Cook Airlines UK, Condor, Thomas Cook Airlines Balearics och Thomas Cook Airlines Scandinavia. I dagsläget är just flygbolagen den mest välmående delen av verksamheten, vinsten ökade med 37 procent förra året. Samtidigt brottas koncernen i stort med ekonomiska problem, framför allt sedan den varma sommaren förra året drastiskt minskade antalet bokningar.
 
Därför undersöks nu möjligheten att sälja flygbolagsdelen och på så sätt ta in de pengar som behövs för att täcka underskottet på närmare 20 miljarder kronor.
 
- Thomas Cook måste inte äga ett eget flygbolag för att vara ett framgångsrikt reseföretag, sa vd Peter Fankhauser till brittiska media i dagarna.
 
Han tillade dock att det även fortsatt skulle finnas starka band till flygbolagen oavsett vad som sker i framtiden. En utredning ska nu utvärdera för- och nackdelar med en försäljning av flygbolagsdelen.
 
Tillsammans har de fyra olika bolagen en flygplansflotta på 103 maskiner som i princip består av Airbusmaskiner, Airbus A320-familjen och A330 tillsammans med de Boeing 757 och 767 som ingår i Condor. Alla flyger till övervägande del Thomas Cooks egen produktion. Enligt flyganalytiker är det en verksamhet som kan ha en prislapp på mellan 20 och 38 miljarder kronor. Det kräver en stor och ekonomiskt stark köpare i storleksordningen Lufthansa eller IAG, menar analytikerna. Men om de fyra olika delarna säljs separat kan det locka till exempel Ryanair och easyjet. En väsentlig del av värdet ligger i de slotar som framför allt Condor och Thomas Cook UK har på storflygplatser i England och Tyskland.
 
- Det finns ingen anledning att komma rusande och köpa alla 103 flygplanen från Thomas Cook om man inte har en väldigt tydlig plan för inträde på marknaden och även i det fallet är säkert främsta fokus på de värdefulla slotarna, säger en brittisk analytiker.
 
Thomas Cook Airlines of Scandinavia, med rötter sedan 1960-talet i anrika Scanair är det näst minsta flygbolaget I gruppen. I dagsläget består flottan av 13 flygplan, åtta Airbus A321 och fem A330 som flyger till ett 40-tal destinationer.

Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@kalle
Skrivet av Peter, 2019-02-11 19:11:58
Knivskarp analys där ;)
Anmäl inlägget
TCAS
Skrivet av Akktu Stakki, 2019-02-08 11:10:38
Det skandinaviska flygbolaget, TCAS, är väl det som tjänar bäst. Men det beror kanske på att koncernens resebolag köpet flygstolarna till överpris i förhållande til marknaden.
Anmäl inlägget
Easyjet
Skrivet av Kalle, 2019-02-08 10:08:34
Det är snarare här som easyjet tänker lägga sina nya miljarder. Norwegian är inte lika troligt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Air BP
BAM
Flygrevyn
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev