Skriv ut  

Nya banljus håller flygplatsen i Östersund öppen

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 oktober 2019
När dimman från Storsjön rullar in har det ställt till det för flyget på Östersunds flygplats. Nu ska helt nya banljus lösa problemet och öka regulariteten.

Östersund Airport
Östersund Airport
 
Det är Storsjön som är problemet. Den omger Frösön där flygplatsen i Östersund ligger och skapar varje år stora problem med dimma. Främst på höstarna när vattnet fortfarande är varmare än luften och dimman då stiger upp och lägger sig över flygplatsen. Problemet är inte nytt utan har varit en realitet ända sedan flygplatsen också härbärgerade den tidigare flygflottiljen F4.

Men nu är siktproblemen på väg att lösas. Om ett år ska helt nya banljus vara installerade vilket förbättrar sikten väsentligt.
– Dagens banljus är helt out of date och de nya ledljusen tillsammans med den nya ILS som installerades förra sommaren är vi uppgraderade till CAT3B, säger flygplatschefen Peter Fahlén till Flygtorget.

De nya banljusen längs mittlinjen och sidorna på bana 12 med inflygning över Storsjön, är betydligt kraftfullare än tidigare och ger ett minima på ner till 50 meter. Det kommer knappast att behövas men ger en betydligt bättre regularitet än idag.

– Vi har tidigare haft dimma upp till sju dagar i rad med försenade och inställda flyg. Det håller inte för en flygplats i vår del av landet där trafiken till i första hand Stockholm måste gå att lita på. Det har gjort det lätt att motivera investeringen som ligger på mellan sex och åtta miljoner kronor.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Med hjälp av lokala pengar
Skrivet av Pär Jönsson, 2019-10-17 10:55:06
Bra att denna investering äntligen görs!

Den blir verklighet tack vare att Östersunds kommun och Region Jämtland/Härjedalen är med och delfinansierar investeringen.
Anmäl inlägget
Toppen
Skrivet av Ron, 2019-10-17 10:22:46
Oj vad efterlängtat. Flög nattposten för många år sedan och fattade inte varför centrumlinjen saknade referenser i dåligt väder.
Anmäl inlägget
Ljus i mörkret
Skrivet av Nizze, 2019-10-17 09:53:37
BRA ! Tänka sig ! Det finns investeringspengar även till flygplatser utanför Stockholm/Göteborg och Malmö.
Bra jobbat - Östersund.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2019-10-17 08:12:10
Då kommer vi äntligen ner även i dåligt väder, det har gått många koppar kaffe då vi cirklat och väntat på bättre väder. Bra jobbat Swedavia.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn