Skriv ut  

Skavsta bas för nya brandflyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 april 2020
Två flygplan med kapacitet att fälla 3 000 liter vatten varje gång. Sverige har nu skaffat utökade resurser för att kunna bekämpa skogsbränder

Brandflyg
Brandflyg
 
De kraftiga skogsbränder som har härjat i Sverige de senaste somrarna har satt fokus på resurserna att bekämpa bränderna från luften. Den svenska förmågan har varit inskränkt till helikopterburen vattenbombning och därför har utländska flygplan hyrts in, främst italienska vattenbekämpare.

Nu har dock Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, köpt in två vattenskopade flygplan för att förstärka de svenska resurserna. Det är Air Tractor AT-802 Fire boss med kapacitet att fälla 3 000 liter vatten varje gång. Maskinerna baseras på Skavsta och ska enligt planerna vara insatsberedda redan till sommaren i år, i Sverige men även utomlands. MSB köper in hela tjänsten från Saab AB och i upphandlingen finns även en option att utöka flottan med ytterligare två flygplan.

– Flygplanen kommer bli en förstärkning som ger bättre förmåga att släcka bränder från luften i norra Europa redan till sommaren 2020, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.
Den snabba etableringen kräver en lika snabb uppbyggnad av kunnandet och kapaciteten.

– Att fälla vatten från luften med skopande flygplan skiljer sig från att arbeta med helikoptrar vid skogsbränder. Erfarenhet av att arbeta med skopande flygplan finns i dag inte hos alla räddningstjänster i Sverige. Även för oss på MSB är detta en ny typ av resurs. Därför behöver vi tillsammans lära oss och utveckla ett effektivt arbetssätt. Det är även en förutsättning om vi på sikt ska skaffa tillgång till större skopande flygplanen, säger Jakob Wernerman.

Precis som med helikoptrarna kommer MSB att ansöka om att ansluta flygplanen till rescEU, inom EU:s civilskyddsmekanism. En stor del av kostnaderna för resursen kan därmed komma att finansieras av EU. Sverige har som värd för resursen goda möjligheter att använda den nationellt men får i det läget stå för de operativa kostnaderna.




Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Getinge
Skrivet av Dj Pinto, 2020-04-08 09:07:51
Bra.
Landet ´Brallorna vid knävecken´ börjar lära sig. För sent som alltid. Corona och beredskapslagren som nu är borta visar vilka klåpare som i sanning styr och styrt Sverige, de senaste 30 år sedan. Men bevattningsplanen är goda nyheter.
Anmäl inlägget
Skavsta
Skrivet av Anonym , 2020-04-08 08:41:00
Norrköping & Linköping flygplats borde flytta sin flygverksamhet till Skavsta. För då kan flygplatsen i Norrköping & Linköping läggas ner.
Anmäl inlägget
@ Saab inblandat
Skrivet av Sten, 2020-04-07 17:58:40
@SAAB inblandat. Vad menar du? Saab vann kontraktet för att de var bäst lämpade, har en befintlig organisation och har ekonomiska muskler. Var god förklara din kommentar.
Anmäl inlägget
Operatör?
Skrivet av Tomas, 2020-04-07 17:11:17
Vem eller vilken organisation kommer att operera flygplanen?
Anmäl inlägget
Brandflygplan
Skrivet av Mr €, 2020-04-07 13:50:55
Bra att det finns men deras kapacitet är ganska begränsad, man vill se ett SE-NO-FI samarbete så man kan dela på beredskapen och ha större brandbekämpningsplan. I USA finns det ombyggda DC-10/747 men i Europa Canadair CL-415 (Bombardier 415 Superscooper) och Beriev Be-200.
Anmäl inlägget
SAAB inblandat
Skrivet av skattebetalare, 2020-04-07 12:20:02
Att SAAB är inblandat gör att det blir extra dyrt som vanligt, 2 flygplan hade säkert blivit 4 om dom inte varit med. Samma som med RTC.
Anmäl inlägget
Beredskap
Skrivet av Beredskap, 2020-04-07 11:21:17
Hoppas nu efter Corona att beredskaps debatten kommer upp. Sverige har efter 80 talet en katastrofal beredskap inom totalförsvaret. är som vanligt i SE ingen som bryr sig förens det dör en massa folk tyvärr.
Anmäl inlägget
Äntligen ett kompetent brandflyg
Skrivet av Greger brandmästare, 2020-04-07 09:03:31
På tiden att brandflyget startats,
Vi hade sparat många miljarder och undvikit stor förödelse om detta skett för några år sedan.
Jag påtalade detta för många år sedan här på flygtorget..
Det är svårt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev