Skriv ut  

MSB: 60 flygande utryckningar till skogsbränder

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 oktober 2020
Fem månader, sextio utryckningar och 10 300 kubikmeter vatten fällt frå helikoptrar och skopade flygplan. Det är facit från årets skogsbrandsäsong. De flygburna insatserna har gjort tydlig skillnad jämfört med förra året.

Brandrisksäsongen i Sverige omfattar normalt perioden 1 maj till 30 september. MSB har nu sammanfattat insatserna under den perioden i år och ytterligare några veckor.

Det var den 23 april som MSB fick den första begäran om luftburet stöd till en brand i Ljungby. Den sista begäran inkom den 20 september och rörde en brand i Norrköping. Med luftburet stöd menas att MSB skickar helikoptrar eller mindre skopande flygplan till en brand i skog och mark. Satsningen på en proaktiv taktik, att tidigt gå in offensivt och fälla vatten från luften innan skogsbränderna hunnit växa sig stora, har varit avgörande faktorer enligt flera räddningstjänster. Dels har man kunnat få kontroll på flera bränder i ett tidigt skede och dels har man sparat på den operativa personalens krafter.
Joakim Jansson är räddnings- och säkerhetschef vid räddningstjänsten i Västerviks kommun och en av de som tagit emot stöd från de mindre skopande flygplanen.

- Det var en skogsbrand som härjade mellan Ankarsrum och Hjorted i augusti. Just då rådde ganska höga brandsriskvärden. Vi hade även haft åska vilket gjorde att vi var oroliga för flera skogsbränder och vi bedömde att spridningsrisken var stor. Då begärde vi stöd från MSB och de mindre skopande flygplanen bistod i insatsen så att skogsbranden kunde angripas från luften, säger han.

De nya skopade flygplanen som levererades till Sverige i början av året är baserade på Skavsta. Under sommaren har de också varit utplacerade i Ronneby. De har deltagit i släckningsarbete vid fyra bränder: Uppsala, Vimmerby, Västervik, Söderköping, Valdemarsvik.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Alla bränder börjar små
Skrivet av Biggles, 2020-10-23 06:10:38
Enligt artikeln på MSBs hemsida opererades flygplanen vid 5 av 63 insatser. I övriga fall nyttjades helikoptrar. Jag har svårt att se att de större flygplanen skulle gjort mycket större inverkan. Förutom en högre operativ kostnad, givetvis.

Jag förespråkar att göra brandflyget mer attraktivt för piloter, för att på så sätt kunna lokalisera bränderna i ett tidigt skede i större utsträckning än idag. Samt att stationera ut helikoptrar där brandrisken är hög.

Slut.
Anmäl inlägget
Bättre sent än..
Skrivet av Jonte, 2020-10-22 15:20:23
Bättre sent än aldrig men de skulle gått för den större varianten av flyg som de använder i Spanien.
Att kunna börja ASAP är A o O.
Anmäl inlägget
Inte gratis
Skrivet av Bertil, 2020-10-22 09:31:50
Håller med tidigare kommentar. En bra satsning, lite väl sent men bättre sent än aldrig. Användes senast vid branden i flishög hos E-on anläggning i Norrköping. Det blev faktura på jobbet till E-on, så det är inte gratis i alla lägen. Det är ju bra för oss skattebetalare.
Anmäl inlägget
Bra satsning
Skrivet av thomas, 2020-10-22 08:41:05
Redan gjort stor nytta, de skulle ha funnits för flera år sen. Bara se vad som hänt i år i USA Oregon californien etc. argentina ukraina ryssland etc.
Vi har dessutom + 90.000 sjöar att skopa ifrån.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev