Skriv ut  

Förslaget: Slå ihop JAL och ANA

Notiser, Redaktionen, den 29 november 2020
Tillsammans blir de ett av världens största flygbolag. Men frågan är om förslaget att slå samman JAL och ANA blir verklighet. ANA har redan nobbat en gång.

Japan Air Lines, JAL, och ANA, All Nippon Airways är de två dominerande flygbolagen i Japan med ANA som det största. Liksom alla andra flygbolag har de två drabbats hårt av pandemin och nu kommer ett förslag från premiärministern om att slå ihop de två flygbolagen. Förslaget är visserligen inte officiellt men det tas redan på stort allvar i Japan.

Om det genomförs blir JAL/ANA ett av världens största flygbolag.
De båda har till del olika affärsidéer där ANA satsat på lågkostnad inrikes och ett mycket stort internationellt nätverk. JAL å sin sida är mer av ett traditionellt nätverksbolag med fokus på fullservice. Båda är av tradition Boeing-kunder, vilket ger synergier om flygplansflottorna ska slås samman, även om JAL nyligen tagit in A350 i flottan.

Faktum är att redan för 20 år sedan var förslaget om en sammanslagning uppe första gången. Då tackade ANA nej till att ta sig an det då konkursmässiga JAL.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Synergieffekter
Skrivet av sv Fundersam, 2020-11-30 19:03:24
kan man mycket väl få. Med så stora Boeingflottor så är väl inte det konstigt. ANA 320/321 flotta ca 28 st + 3 A380. Antal Boeing modeller 200+.
Siffrorna tala för sig själv.
Anmäl inlägget
ANA Lågpris inrikes?
Skrivet av Fundersam, 2020-11-29 18:55:20
Del2. Det är korrekt att både JAL och ANA är lojala Boeing kunder. Dock äger ANA även en mängd Airbus.Så att finna synergier i en eventuell framtida gemensam flotta är kanske att ta i?
Anmäl inlägget
ANA Lågpris inrikes?
Skrivet av Funderar, 2020-11-29 18:54:53
Del1. ANA är inget lågpris alternativ på Japanskt inrikes som skribenten antyder, utan ett fullservicebolag.
Bolaget har fem stjärnor i Skytrax sju år i rad och levererar en likvärdig produkt på hela linjenätet.
Dom har däremot ett lågprisbolag i koncernen vid namn Peach för passagerare som önskar en annan servicenivå, detta bolag flyger framförallt inrikes rutter. Är det detta bolag som du syftar på?
Även JAL har ett LCC bolag vid namn Zip Air.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev