Skriv ut  

Easyjet: Enorm ökning av bokningarna

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 mars 2021
Storbritannien öppnar för resor utomlands i sommar. Det har gjort att bland andra easyjet ser en enorm ökning biljettbokningar. Något som flygbolagets svenska vd bara väntat på och han räknar med att också affärsresandet kommer att återhämta sig. I det läget hjälper de slots på Gatwick som Easyjet tagit över från Norwegian.

Första kvartalet i år är en fortsatt ökenvandring: 87 procents mindre passagerare än samma period 2019. Det innebär att easyjet ligger kvar på ett flygprogram som är i storleksordningen 10 procent av det som producerades 2019. Oavbrutet kommer nya restriktioner samtidigt som gamla ändras vilket gör planeringen ytterst svår.

- Ja, volymerna är små och det är mest inrikes trafik. Men vi måste vara väldigt, väldigt flexibla när det gäller att planera vår kapacitet, sa Johan Lundgren, vd på easyjet, när han nyligen deltog i ett webbseminarium anordnat av analyssajten Capa.
 
Det är en flexibilitet som kan behövas nu när Storbritannien är på god väg med vaccineringarna och framför allt när premiärminister Boris Johnson öppnat för att det kan bli tal om att kunna resa utom lands igen från mitten av maj. Det tog inte många timmar efter det uttalandet förrän flygbolagen och researrangörerna märkte av en kraftig ökning av bokningarna. Easyjet kan nu visa att bokningarna av flygstolar gått upp med 337 procent på en vecka. Trots allt är det siffror som inte förvånar Johan Lundgren.

- Vi har gjort ett antal analyser tidigare i år och sett att det finns ett mycket stort, uppdämt behov av att resa. Människor längtar efter att resa och att komma iväg på semester. Och att ha möjlighet att åter hälsa på släktingar och vänner.

Johan Lundgren är också – i motsats till andra analytiker – övertygad om att även affärsresandet snabbt kommer att återhämta sig. Trots de möjligheter till digitala möten som vuxit fram under pandemin har de också visat på de begränsningar som finns. Då går det inte att säga att affärsresandet inte ska återhämta sig.

- Jag håller inte med. Jag håller verkligen inte med om det. Se på hur det var efter finanskrisen 2007 – 2008. Då talades det om att det aldrig skulle gå att sälja stolar i business igen, särskilt inte i Europa. Det tog ett par år, sedan boomade det igen. Om du varit länge i branschen och jag har varit med längre än de flesta, till och med tillbaka till kriget i Kuwait på 90-talet är det sånt som jag kommer ihåg: Vi kommer aldrig att återhämta oss efter det här. Ja, det tog ett par år och sedan var allt tillbaka.

Med den stora ökning av bokningar som verkar vara på gång inför sommaren, om inte vaccineringar och restriktioner stoppar dem, fokuserar easyjet på Gatwick för den brittiska trafiken. I dagsläget har flygbolaget 71 flygplan baserade där och ska tillföra ytterligare fyra maskiner under våren. De ska sedan, allt enligt nuvarande planer, flyga till 107 destinationer i 28 länder under kommande sommar. Det ställer i sin tur krav på fler slotar och tidigare i år gjorde easyjet en affär med Norwegian, tidigare en av de tre största på Gatwick efter easyjet, vilket gav fler start- och landningstider på flygplatsen. Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ointressanta siffror
Skrivet av RDG, 2021-03-02 14:41:41
Förra året den här tiden var antalet bokningar negativt vissa veckor så en ökning med 317 % kanske betyder 300-500 fler bokningar på en vecka mot normalt en halv miljon bokningar per vecka denna tid på året i 2019.
Anmäl inlägget
Steffes masterplan?
Skrivet av Tim, 2021-03-01 16:34:30
Om Löfven och FHM skulle lansera en likande öppna upp-plan som Boris kommer vi absolut se samma resultat i Sverige. Bolagen redovisar ju redan nu relativt bra bokningsiffror för hösten.
Anmäl inlägget
Reseboom
Skrivet av Hepp, 2021-03-01 16:20:54
Kan vi få liknande boom i Sverige?
Anmäl inlägget
Vad är EU bra för
Skrivet av thomas, 2021-03-01 10:51:05
Det här belyser innefiktiviteten med EU
Storbritannien var först ute med mass vacinering
I Eu håller man på med förhandlingar i evigheter, ligger långt efter Britterna.
Även rigida nerstängningar snabbt som i Finland
Det blir ingen bättre soppa eller ens billigare om 27 länder/ viljor ska enas i per fråga.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2021-03-01 09:16:24
Glada nyheter, alla aktörer ser en tydlig trend att det finns efterfrågan på resor, vi släpper snart upp servicenivåerna ett snäpp till.... Då blir det åka av.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn