Flygrevyn
Skriv ut  

Air Gotland: Vi klarar konkurrensen

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 juli 2021
Konkurrensen på Visby är som vanligt hård. I dagsläget flyger fyra flygbolag inrikes bara mellan Stockholm och Gotland. Trots det menar minstingen Air Gotland att de står stadigt i konkurrensen.

Visby är under sommaren en av de mer konkurrensutsatta flygplatserna i landet, särskilt på sträckan till Stockholm. Trots att det inte är någon politikervecka i Almedalen i år, flyger fyra flygbolag upp till Stockholm: Air Gotland och BRA till Bromma, SAS och Norwegian till Arlanda. En koll på tidtabellerna i juli för de fyra flygbolagen visar att de tillsammans kommer upp i 78 flygningar per vecka:
BRA: 35
Air Gotland: 27
SAS: 12
Norwegian: 4
 
BRA flyger ATR72, Air Gotland håller sig i de flesta fall till ATR72 och några gånger Saab340, Norwegian använder B737-800 och SAS blandar A320neo, CRJ900 och ATR72. Det ger en stor bredd på kapacitet som sammantaget flyger cirka 6 500 stolar mellan Stockholm och Visby under en vecka. Den hårda konkurrensen är dock inget som skrämmer Michael Enlund, regionchef för Air Gotland.
 
- Utebliven konkurrens ger skenande biljettpriser, det har vi lång erfarenhet av och att motverka det är ju en av orsakerna till att Air Gotland kom till över huvud taget, säger han till Flygtorget.
 
Flygbolaget är en del av pandemin, beslutet fattades i april 2020 och första flygning genomfördes den 13 augusti förra året. Då fanns den upphandlade trafiken som flögs av Amapola som enda konkurrent och i början av året hade Air Leap närmare 80 procent av trafiken på Bromma flygplats.. 
 
- Det visar ju hur skev situationen var vid den tiden, fortsätter Michael Enlund.
Sedan dess har alltså de tre konkurrenterna successivt tagit steget in på den gotländska marknaden. Flygbolagen är ovilliga att ge siffror och procent på hur stor den egna marknadsandelen är men enligt Michael Enlund har Air Gotland behållit de volymer som gällde under april och maj.
 
- Konkurrens kan faktiskt betyda att marknaden ökar. Jag menar att vi hade haft färre kunder idag om inte BRA börjat flyga mellan Bromma och Visby. Och på det stora hela klarar vi konkurrensen också från de stora flygbolagen. Jag är övertygad om att det även fortsättningsvis finns plats för två flygbolag på sträckan Visby-Bromma.
 
Air Gotland är idag en del av Air Leap, med bibehållet varumärke och med det större flygbolagets resurser i ryggen. Det har gjort att flygbolaget kunnat expandera på ett helt annat sätt än om man fått lita till sig själva. Idag flyger Air Gotland sträckorna Visby-Bromma och Visby-Göteborg året runt och Visby-Ängelholm under sommaren. Samtidigt finns planer på framtida destinationer även utanför Sverige.
 
- Vi vet att det finns en efterfrågan på resor till andra sidan Östersjön och till norra Tyskland, till exempel Berlin. Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@Air Gotland forever
Skrivet av Spanky, 2021-07-20 14:11:51
Bitterhet och avundsjuka?!
Haha, du är allt bra tossig du!
Mycket riktigt så har AirLeap Aviation ett eget AOC och är därmed ett flygbolag som bedriver kommersiell luftfart.
Varken Air Gotland, Air Skåne eller Air Halland är något flygbolag.
Läs artikeln en gång till så förstår du nog vilket bolag den handlar om.
Men du kanske tycker att Ving och Apollo också är flygbolag?
Anmäl inlägget
@Spanky
Skrivet av Air Gotland forever, 2021-07-20 13:01:53
Bitterhet och avundsjuka är inte klädsamt. Air Gotland är som artikeln skriver en del av Air Leap. Air Leap Aviation har eget AOC. Heja Leap koncernen. Hoppas ni fortsätter växa och att ni bygger fler varumärken på andra orter i Sverige.
Anmäl inlägget
Flygbolag??
Skrivet av Spanky, 2021-07-19 14:04:07
Varför kan inte redaktionen på FT sluta kalla dessa biljettbolag för flygbolag? Jag trodde i min enfald att man faktiskt behövde bedriva flygverksamhet för att kunna kalla sig flygbolag.
Jag tycker att det är ett hån mot alla som bedriver luftfart med diverse operativa tillstånd att jämställa dessa med bolag som enbart säljer biljetter!
Anmäl inlägget
Hösten
Skrivet av Stockholmare, 2021-07-19 09:38:52
Det som blir intressant är hur det blir i höst...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn