Skriv ut  

Air Baltic fasar ut Q400

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 augusti 2022
Den framtida flottan ske vara enhetlig med A220. Nu försvinner därför de Q400 som Air Baltic tidigare flugit bland annat på Sverige. Men efterfrågan på Q400 ökar globalt.

Air Baltic är på väg mot en enhetsflotta av Airbus A220-300. Det innebär i sin tur att flottan av Q400 nu fasas ut. Maskinen har varit en återkommande syn på Arlanda där den tidigare användes på linjen till Tallinn. De tolv maskinerna har stått stilla edan 2020 men nu har den första maskinen, YL-BAE lämnat den trånga parkeringen i Riga och flugits till Malta. Samtliga flygplan lämnas åter till leasingbolaget dansk-svenska Nordic Aviation Capital med huvudkontor i Limerick och med svenska EQT Partners som huvudägare. NAC är världens största leasingbolag för regionalflygplan och har 90 Q400 i sin portfölj. Innan årsskiftet ska de tolv från Air Baltic vara återlämnade till NAC samtidigt som Air Baltic fått sin Airbus A220-300 nummer 40 levererad.
 
Efterfrågan på Q400 ökar. Norska Wideröe har tio, varav tre f d SAS-maskiner och de får nu två till, i samma ålder, drygt 12 år, dessa två kommer från Olympic Airlines men ägs också av NAC. Samtidigt har Ethiopian Airlines lagt en beställning hos Bombardier på de första Q-400 asom ska byggas om för frakt. Den allra första Q400F var för övrigt en tidigare SAS maskin. Flera Q-400 tjänade dessutom som preighters, tillfälliga fraktplan fortsatt med bara passagerardörrar, under pandemin, bla annat i Indien. Ett par före detta SAS-maskiner tjänar dessutom som brandbombare i Frankrike. 
 
Världens största Q-400 operatör var ett tag brittiska FlyBe som gick i konkurs, men nu återuppväckts likt en” fågel Q400Fenix”. Även italienska SkyAlps i Bolzano utökar flottan från två till fyra Q-400. En begagnad Q-400 har många egenskaper operativt överlägsna ATR 72 och de har nu nått en lägre prisnivå, vilket gör dem attraktiva.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Er dette virkelig en nyhet ?
Skrivet av pf, 2022-08-01 11:04:30
Air Baltics Q400 har vært grounded i flere år.

Det nye er vel at de fysisk forsvunner fra Riga og andre plasser de har vært lagret på ift retur til leasingbolag.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev