Skriv ut  

SAS omvandling har hunnit halvvägs – och är på rätt väg

Flygnyheter, Redaktionen, den 16 december 2022
Högre intäkter per producerad stol än hos huvudkonkurrenten Norwegian. Det är ett av de positiva tecknen hos SAS just nu. Det skriver Lars Brynnielsson i en fredagskrönika som är försiktigt positiv när det gäller SAS möjlighet att komma helskinnad ur den pågående rekonstruktionen.

Omvandlingen av SAS för att säkerställa att SAS blir ett långsiktigt konkurrenskraftigt flygbolag i den globala flygbranschen har nått halvvägs. Den finansiella rekonstruktionen genomförs under den amerikanska Chapter-11 processen. Ett brygglån på 700 miljoner USD gör det möjligt för SAS att fortsätta verksamheten under genomförandet. Skulderna ska hanteras genom att skrivas ned/av eller bytas mot aktier i SAS eller annan säkerhet. Leasingavtalen ska omförhandlas med flygplansägarna. Nya avtal har nyligen gjorts med 13 leasinggivare rörande 46 flygplan. Dessutom behövs ett kapitaltillskott i botten för att driva verksamheten.

Planen är att Chapter-11 processen ska vara klar andra halvåret 2023. Man nämner att det inte är säkert att SAS aktieägare kommer att få någon ersättning i förfarandet. Här krockar kanske lagarna i USA med de skandinaviska konkurslagarna. SAS börsvärde är i skrivande stund 4,4 MSEK varav svenska och danska staten är huvudägarna med 21,80 procent vardera.

SAS nämner att bolaget fått indirekt stöd från de danska, norska och svenska regeringarna. Om vissa kriterier uppfylls, oklart vilka, kan parterna omvandla SAS skulder och hybridobligationer till aktiekapital. Norska staten har idag inget ägande i SAS och bör vara mer intresserad i att stödja de norska flygbolagen. Danmark har meddelat att de kan investera nytt kapital i SAS förutsatt att alla intressenter medverkar. SAS huvudbas Köpenhamn är ju Danmarks största arbetsplats som den danska regeringen måste måna om. Kan SAS lyckas bättre som ett danskägt flygbolag?

Utöver den finansiella rekonstruktionen ska SAS se över sin affärsplan och säkra att bolaget kan bedrivas lönsamt. SAS har identifierat en besparingspotential på 7,5 miljarder SEK, oklart hur och var och hur stor verksamhet man utgår ifrån. Som exempel nämner man ökad satsning på digitala resurser och det 5,5 åriga kollektivavtalet med de skandinaviska pilotföreningarna som ger ökad flexibilitet och produktivitet. Som motvikt till tidigare ”Flygskam” lanseras ett nytt resandekoncept som lyfter fram det positiva i att flyga under namnet: ”Resor som betyder någonting”, fritt översatt. Man sneglar också på framtiden och har option med det svenska bolaget Heart Aerospace om deras eldrivna flygplan ES-30. Efter elbilar, elcyklar och elsparkcyklar på marken kommer elflyg i luften.

Det är viktigt att SAS bevakar och behåller sin marknadsposition under omvandlingsfasen så att den finns kvar när bolaget återuppstår. De snabbfotade lågkostnadsbolagen fyller snabbt upp tomrummen på den skandinaviska marknaden. För vintern 2022 baserar Ryanair 4 flygplan på Arlanda och 1 i Göteborg och planerar över 420 flygningar per vecka från Sverige. Ryanair stärker även sin närvaro på den svenska marknaden genom att flyga på fem inrikeslinjer. Wizzair, som våghalsigt testade norsk inrikes under pandemin 2021, ökar nu sin närvaro i Skandinavien. Eurowings utökar flygningarna från basen på Arlanda. Det känns trångt på den skandinaviska flygmarknaden.

SAS huvudkonkurrent på den skandinaviska marknaden är Norwegian som blev klar med sin rekonstruktion våren 2021. Från Norwegians senaste kvartalsrapport Q3 2022 redovisas en trafik på 6,1 miljoner passagerare, en produktion på 6,8 miljoner stolar och en kabinfaktor på 89 procent. 83 procent av intäkterna kom från passagerarna, medelpris 1 035 SEK per passagerare. Summa intäkter per producerad stol blev 1 102 SEK. 

Av driftskostnaderna stod bränsle för 43, avgifter för 20 och personal för 11 procent. Summa driftskostnader per producerad stol blev 942 SEK.

Driftsresultatet EBIT som ska täcka finanskostnader, skatt och resultat blev således 160 SEK per producerad stol eller omräknat 180 SEK/pax. Kvartalsresultatet efter finansiella kostnader men före skatt blev 141 kr per producerad stol, totalt strax över 950 MSEK. Inget dåligt resultat ett år efter rekonstruktionen.

Från SAS senaste kvartalsrapport Q4 2022 redovisas en trafik på 5,8 miljoner passagerare, en produktion på 7,5 miljoner stolar och en kabinfaktor på 77 procent. 73 procent av intäkterna kom från passagerarna, medelpris 1 345 SEK per passagerare. Summa intäkter per producerad stol blev 1 416 SEK dvs 314 SEK mer än hos Norwegian ovan.

Av driftskostnaderna stod bränsle för 23, avgifter för 7 och personal för 15 procent. Delarna inte helt jämförbart med Norwegian pga olika redovisningsprinciper och att kvartalen omfattar olika perioder. Noteras ska att SAS personalkostnader är mer än dubbelt så stora per producerad stol jämfört med Norwegian. Summa driftskostnader per producerad stol blev 1 428 SEK dvs 486 SEK högre än hos Norwegian ovan.

Driftsresultatet EBIT blev således -12 SEK per producerad stol eller omräknat till -16 SEK/pax. Inget dåligt driftsresultat under en rekonstruktion. Finansiella kostnader på över 1,6 miljarder SEK tyngde sedan slutresultatet men det är ju det som skall åtgärdas i Chapter-11 processen.

SAS verkar således vara på rätt väg om man lyckas med den finansiella rekonstruktionen. Den höga intäkten per producerad stol och den låga kabinfaktorn gör att det finns utrymme att öka intäkterna. Den höga kostnaden per producerad stol och den identifierade kostnadsbesparingen på 7,5 miljarder SEK gör att det finns goda möjligheter att minska kostnaderna. Här kan man t ex ”benchmarka” mot Norwegian.

Sen gäller det att bygga in affärskompetens och flexibilitet i den kommande organisationen så att SAS kontinuerligt anpassar linjenätet till att flyga där man tjänar pengar.

Lars Brynielsson
Aviation Management L.B.



Kommentera artikeln
Det finns 17 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Den tiden den sorgen
Skrivet av Svar BRO, 2022-12-20 10:54:42
SAS aktien blir inte värdelös så länge inte bolaget försätts i konkurs (ingen rekonstruktion).

Det går fortfarande tjäna pengar på handel med SAS aktier för oss som har den erfarenheten.

Anmäl inlägget
Svar till Linkan
Skrivet av BRO, 2022-12-20 09:13:21
Det är jultider nu dvs högsäsong för de som tror på tomten. Tydligen anser du att SAS själva har fel när de gång på gång går ut och varnar för att värdet på befintliga aktier hamnar nära 0 (noll) öre när /om rekonstruktionen blir klar.
Anmäl inlägget
Sv Rampen
Skrivet av BRO, 2022-12-19 19:04:00
Om Norwegian betalar för groundhandling till ett externt bolag hamnar kostnaderna definitivt inte som Norwegian personalkostnader. När det gäller "4 piloter"-frågan handlar det om att SAS piloter flyger betydligt färre flygtimmar och SAS komplicerade linjenät, stor administration av personalavtal för flygpersonal ger mycket ineffektivt utnyttjande. . Efter rekonstruktionen kommer SAS linjenärt att vara mycket lika Norwegians - utan långlinjer.
Anmäl inlägget
SAS
Skrivet av pf, 2022-12-19 18:08:05
må snart finne ut av hvilke av deres ruter som er lönnsomme(om noen), og kun fly de
Anmäl inlägget
Groundhandling
Skrivet av Rampen, 2022-12-19 12:43:04
Även om Norwegian inte har egen groundhandling så betalar de ju för den? Frågan är bara vilken del av all personal som denna fördubbling tillkommer i? SAS flyger ju inte med 4 piloter, har dubbelt antal personal i kabinen eller dubbelt så många lastare?
Anmäl inlägget
Svårt läge fortfarande
Skrivet av thomas, 2022-12-19 10:41:18
Det kan inte vara ett arbete Anko springer till på morgononen glad i hågen
Anmäl inlägget
SAS:s Börsvärde
Skrivet av Linkan, 2022-12-19 09:53:53
Att: BRO
SAS´s börsvärde motsvarar vad aktieköparna är villiga att betala!

D.v.s Drygt 4 miljarder för närvarande.

Det är så marknaden fungerar och alltid har gjort.

Vi har alla olika synpunkter på vad de är värda!
Men det är vad som betalas för aktierna som anger värdet.

Punkt slut!
Anmäl inlägget
Fel av Brynielsson
Skrivet av BRO, 2022-12-18 20:19:36
sv Artist. Problemet är att Brynielsson och många andra blandar päron och morötter. i SAS om personalkostnader ingår SGH och tekniska avdelningar. Norwegian har varken tekniskt underhåll eller markhantering (SGH) i sin verksamhet utan köper dessa tjänster externt. Brynielsson om någon borde känna till detta.
Anmäl inlägget
Misskött?
Skrivet av Artist, 2022-12-18 13:33:08
”Noteras ska att SAS personalkostnader är mer än dubbelt så stora per producerad stol jämfört med Norwegian. Summa driftskostnader per producerad stol blev 1 428 SEK dvs 486 SEK högre än hos Norwegian ovan.”

Så varför har inte SAS åtgärdat den saken? Ohållbart i längden med så mycket större mängd personal än konkurrenterna
Anmäl inlägget
Verkligheten
Skrivet av Fransotto, 2022-12-18 12:08:48
Strutsen stoppar huvudet i sanden av en anledning
Anmäl inlägget
SAS faktiska börsvärde 0 kr
Skrivet av BRO, 2022-12-16 19:43:47
Det SAS skriver och varnar för är att SAS börsvärde kommer dvs värdet för de befintliga aktieägarna i SAS kommer att krympa till nära noll kronor. Att oförstående aktiespekulanter fortfarande betalar drygt 50 öre för aktien (dvs börsvärde drygt 4 miljarder) beror bara på ren okunskap om aktier och aktiemarknaden. SAS varnar för detta men folk verkar inte vilja förstå.
Anmäl inlägget
Svar: Gullan.
Skrivet av Fritz Klyka, 2022-12-16 14:36:08
Ja. Varje år ni överlever är väl en julklapp i sig, kan jag tro.....
Anmäl inlägget
Jahaja...
Skrivet av Fritz Klyka, 2022-12-16 14:34:15
SAS är på rätt väg..... Ja. De orden har man väl hört i sisådär i 20 år nu, säg? Hoppas verkligen att man i Sverige håller fast vid att det är slut med slösandet av skattepengar på SAS. Låt danskarna spola ner miljarderna i dasset. De kan dopa sin jävla flygplats själva.....
Anmäl inlägget
svårt nu för flygbranschen
Skrivet av frans otto , 2022-12-16 13:43:36
För att SAS överhuvudtaget ska ha en framtid måste produktiviteten öka över hela linjen.
SAS måste även tillämpa en annan prissättningsmodell, flygen måste fyllas upp.
även om vissa stolar måste säljas billigt, det går heller inte leva genom andra typ charterarrangörer, SAS har ju redan en egen pax massa, satsa på den
Anmäl inlägget
Rutter
Skrivet av Saltkammargutten, 2022-12-16 12:18:44
Sedan får SAS tänka om med sina lyxrutter som inte bär sig riktigt. Longhaul.
Anmäl inlägget
Varför jaga personal?
Skrivet av Kalle, 2022-12-16 11:02:45
Det som alltid slår mig när jag läser om driftkostnader är hur liten del av kostnaden som personalen står för. Ändå är det här SAS-ledningen har valt att försöka spara.
15% av kostnaderna är för personal. Piloterna borde då stå för ca 5-6% av den totala kostnaden. Hur kan det då vara smart att behandla de dåligt och tvinga fram en strejk?
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&EkonomiExpert, 2022-12-16 09:53:50
Man kan ju tro att tomten är tidig i år, vilken härlig julklappskrönika.
Hoppas att detta håller i sig så är vi snart på banan igen. Vi kämpar hårt i kabinen!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev