Skriv ut  

Flyr begär sig i konkurs

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 februari 2023
I dag på morgonen har Flyr begärt sig i konkurs. När planen för att finansiera verksamheten fram till sommarsäsongen misslyckats, fanns ingen återvändo. ”Det finns inga alternativ för vidare drift av flygbolaget” konstaterar vd Erik G Braathen.

Det blev ganska exakt 19 månader i luften för den ambitiösa satsningen på ett nytt flygbolag i Norge. Redan den 6 oktober 2020, mitt under den tunga pandemin, presenterades planerna och den 30 juni förra året gick första flygningen, mellan Oslo och Tromsö. Mängder av entusiasm och många och uppriktiga hejarop möttes dock snart av den hårda konkurrensen på inrikes i Norge där SAS, Norwegian och till del även Widerøe sedan länge är etablerade på marknaden. 

I den efterdebatt som redan startat finns det röster som menar att en del i kalkylen var att antingen SAS eller Norwegian inte skulle ha klarat att överleva pandemin och att de då skulle ha gett Flyr möjlighet att etablera sig. 

Björn Kjos, som 1993 startade Norwegian, beklagar att Flyr nu försvinner.

- Det är väldigt svårt att etablera ett flygbolag, det kommer jag ihåg från vår tid. Då vi startade hade vi bara SAS som konkurrent som på den tiden antagligen var ett av världens dyraste bolag och trots det hade vi stora problem med att klara konkurrensen, säger han i en intervju med dn.no.
Flyr var också det i särklass minsta flygbolaget även om tillväxtambitionerna var ambitiösa och flottan nu vuxit till tolv flygplan. VD:n och grundaren Erik G Braathen menar att de trots den tuffa konkurrensen fanns plats på marknaden även för Flyr.

Sammanlagt är det 400 personer som nu blir av med jobbet. Norske Flygereforbund organiserar piloterna i Flyr och beklagar att det nu är slutfluget.

- Flyr har representerat något nytt och positivt i flygbranschen och haft fokus på e socialt ansvar och stöttat den norska modellen. Norsk Flygerforbund och våra förtroendevalda hat har hela tiden haft en god dialog med ledningen för Flyr, präglat av ett öppet och tillitsfullt samarbete. Att Flyr inte kan se möjlighet att fortsätta driften visar hur stenhård konkurrensen i branschen är, säger Aleksander Wasland, ordförande i facket till E24.
Ledningen för Flyr arbetade in i det sista med att hitta en alternativ affärsplan. Den skulle fokusera på att dels leasa ut fler flygplan i flottan, dels hitta andra linjer och destinationer som inte var lika konkurrensutsatta och där det fanns möjlighet att bygga lönsamhet.

- Det är et trist dag. Vi försökte. Vi gav allt vi hade av energi, kunskap och erfarenheter men det var tyvärr inte tillräckligt, säger Erik G Braathen i ett pressmeddelande.Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Jettime blåsta på affären?
Skrivet av Jetman, 2023-02-02 13:17:09
men köpte Jettime Novair för att komma åt Apollo kontraktet? Och nu säger Apollo upp kontraktet med Novair? Blev Jettime blåsta på affären?
Anmäl inlägget
Uriktig
Skrivet av Erik, 2023-02-01 22:10:20
Sv Gery, vi har det beste kvar. Norwegian. Et bolag som allerede har betalt lånegarantien etter C19, tilbake. Som annars aldrig har fått hjelp av staten.- Mens Sverige og Danmark nok en gang, supplerte konkurstruede SAS med milliarder. - Det er hva som er «tråkigt»
Anmäl inlägget
Dom värsta är kvar...
Skrivet av Gery, 2023-02-01 16:09:25
Mycket tråkigt..

Tyvärr i denna i bland oseriösa moraliska värld där vi har tex Norwegian och Jettime två halvfula aktörer som KK och sen startar om. Vem sa att världen är rättvis.
Anmäl inlägget
Tråkigt
Skrivet av Gullan Purser&KonkursExpert, 2023-02-01 11:52:17
En lysande stjärna har slocknat, det var verkligen ett innovativt och nytänkande bolag, fullt av kunskap och energi.
Hoppas SAS och Norwegian kan fånga upp alla duktiga tjejer å killar i kabinen.
Anmäl inlägget
And another one bites...
Skrivet av FlyBoy, 2023-02-01 11:25:20
...the dust.
Tycker mest synd om Erik G Braathen och personalen - världens girigaste gäng från Norwegian i toppen. Sett till att ha skyddat sig med dyra fallskärmar. Riktigt top heavy management lönemässsigt...
Anmäl inlägget
Flyr
Skrivet av Saltkammargutten, 2023-02-01 10:07:10
Mycket sorgligt. Hann aldrig testa men de lär ha varit en mycket trevlig produkt.
Anmäl inlägget
NAS
Skrivet av Gh, 2023-02-01 10:05:01
Planen var väl att Norwegian skulle vara borta, men det blev ju tvärt om.
Anmäl inlägget
Var är realismen
Skrivet av thomas, 2023-02-01 09:54:33
Jag tänker på alla aktieägare först Norwegian där förlorades miljarder, detta Flyr en 800 miljoner och SAS aktier där har även miljarder förlorats + som sagt alla leverantörer personal etc nextjet air leap etc etc Att man inte gör en realistisk marknadsbedömmning innan man startar upp.
Anmäl inlägget
Mina tankar
Skrivet av Alias, 2023-02-01 09:44:24
Mina tankar går till alla underleverantörer.
Anmäl inlägget
Inte många...
Skrivet av Teetime, 2023-02-01 09:36:36
...som trodde på Flyr från början. Så någon överraskning är det inte. Listan är bara så lång på försök att etablera nya flygbolag i Skandinavien. Hoppas nu att inga nya glada optimister slösar bort ännu mer pengar i denna bransch.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev