Skriv ut  

Airbus A320neo nytt medevac-flygplan för SAS

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 mars 2024
Medevac-flygplanet LN-RPJ är den sista Boeing 737 som flyger i SAS färger. Men nu fasas även den ut när SAS skriver ett nytt avtal för strategisk flygevakuering med det norska försvaret. En Airbus A320neo ska ta över det ärofulla uppdraget att operera som Europas största ambulansflygplan.

Nu inleds utfasningen av den Boeing 737 som fungerat som SAS medevac-flygplan. Ett nytt avtal och ett nytt flygplan ska vara aktivt under 2025. Avtalet mellan norska Försvarsmakten och SAS består av två delar: ett samarbetsavtal för att designa en A320neo-baserad lösning och ett avtal som omfattar operativa uppdrag.
 
A320neo är ett vanligt passagerarplan och – när den nya designen är klar – kan den göras om till ett flygande sjukhus, med medicinsk utrustning och sjukhussängar. SAS Airbus A320neo har cirka 18% lägre CO2-utsläpp jämfört med flygplanet det ersätter. 
 
Från SAS sida är man nöjda med att fortsätta samarbetet kring strategisk luftevakuering:  – Med Airbus A320neo går vi över till en ny flygplanstyp med mycket lägre utsläpp än flygplanet den ersätter. Det är också mycket mindre buller inne i maskinen, vilket är viktigt både för patienternas hälsa och för arbetsmiljön för den personal som ska hjälpa patienterna, säger verkställande direktör Kjetil Håbjørg på SAS.
 
– Även om det för närvarande använda flygplanet har tjänat oss väl, är det nu dags för nästa generations lägre emission A320neo att fortsätta dessa stolta uppdrag tillsammans med vår mycket skickliga och engagerade personal, säger Paul Verhagen, Chief Commercial Officer på SAS.
 
SAS har en 25-årig historia av att ha deltagit i evakueringsuppdrag, med uppdrag som tsunamin i Thailand och evakueringsuppdrag från Afghanistan, Moira flyktingläger och ukrainska patienter.
 
Arbetet leds av norska försvarsmaktens Joint Medical Services som har huvudansvaret för planering, beredskap och genomförande av medicinsk luftevakuering.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SNAM
Skrivet av John Doe, 2024-03-18 10:43:56
Hoppas att Sverige följer efter med SNAM också

Just my 2cents

JD
Anmäl inlägget
Klas
Skrivet av pf, 2024-03-17 09:32:49
Tåpelig kommentar.

Her er det alder på en flytype som Sas har en igjen av. Det koster enormt å ha en logistikk i reservedeler, samt ha piloter for en maskin. Denne 737 kan Sas avhende med positive tall.
Anmäl inlägget
Bra för SAS
Skrivet av klas, 2024-03-15 09:52:17
Kanske det norska kungahuset inte vill riskera att behöva flygas hem med Norwegian eller Wideroe?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev