Skriv ut  

Embraers E2 är nu godkända för ETOPS-120 flygoperationer

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 mars 2024
Brasilianska, amerikanska och europeiska flygmyndigheter har godkänt Embraer E190-E2 och E195-E2 för ETOPS-120-certifiering. Embraer marknadsför E2 som en liten narrowbody, men har svårt att komma in på den amerikanska marknaden. Norska Widerøe opererar idag tre E190-E2 som tar 110 passagerare.

ETOPS-certifieringen, extended range twin engine operational performance standard, innebär att flygplanet får flyga på rutter upp till 120 minuter utan att ha en reservflygplats i närheten om de skulle få motorproblem. Med sina utökade möjligheter hoppas Embraer att E2 kommer att locka fler kunder, särskilt i Asien-Stillahavsområdet, där många flygningar sker över vatten. Nu kommer E2-operatörer kunna flyga direktrutter över vatten och andra avlägsna områden, vilket sparar tid och bränsle. ETOPS-certifieringen kan också hjälpa Embraer att komma in på den amerikanska marknaden som än så länge tackat nej till det brasilianska flygplanet. 
 
För att bli ETOPS-certifierad krävs att flygplansflottan kommer upp i ett visst antal flygtimmar. E2:s certifiering kom senare än väntat på grund av covid-pandemin som saktade ner ackumuleringen av nödvändiga flygtimmar.
 
Arjan Meijer, VD för Embraer Commercial Aviation, säger: 
– ETOPS kommer möjliggöra en ökad försäljning av E2, särskilt i Asien-Stillahavsområdet. Flygbolagen kan nu använda mer direkta, snabbare och bränsleeffektiva rutter och kommer att ha tillgång till fler flygplatser. ETOPS-kapaciteten är en ytterligare optimering av E2, redan det mest bränsleeffektiva flygplanet i sitt segment.
 
E190 E2:s räckvidd är 5278 km, den större E195 E2 har en räckvidd på 4815 km.



Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

"Behövs inte ytterligare en timme..."
Skrivet av Urban, 2024-03-24 09:53:14
Om flygplanet kommrer från öst eller väst till/från Hawaii så är det säsongen och hur vindarna rör sig som kan påverka mest.
Oavsett flygplanstyp.
Anmäl inlägget
Inte tillräckligt?
Skrivet av Fakta, 2024-03-23 02:53:00
Behövs inte ytterligare en timme för mindre orter på västkusten till Hawaii?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev