Skriv ut  

GPS-störningar stoppar Östersjöflyg

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 april 2024
Utrikesministrarna i Estland, Lettland och Litauen varnar för farorna med GPS-störning, så kallad jamming, över Östersjöregionen, vilket har ökat de senaste veckorna. Ministrarna menar att störningarna, som tros orsakas av Ryssland, riskerar att orsaka en flygkatastrof.

Finnair kommer att avbryta sina dagliga flygningar till Tartu, Estland, efter att GPS-störningar tvingat två flygningar från Helsingfors att avbrytas. Flygstoppet beräknas pågå från 29 april till 31 maj, så att en alternativ inflygningslösning som inte kräver en GPS-signal kan införas på Tartu flygplats. 
 
De inflygningsmetoder som för närvarande används på Tartu flygplats är baserade på en GPS-signal. GPS-störningar, som är ganska vanliga i området, påverkar användbarheten av denna inflygningsmetod och kan därför hindra flygplanet från att närma sig och landa. Förra veckan var två Finnair-flyg tvungna att avleda tillbaka till Helsingfors efter att GPS-störningar förhindrade inflygningen till Tartu.
 
– Systemen på Finnairs flygplan upptäcker GPS-störningar, våra piloter är väl medvetna om problemet. De flesta flygplatser använder alternativa inflygningsmetoder, men vissa flygplatser, som Tartu, använder bara metoder som kräver en GPS-signal för att stödja dem, säger Jari Paajanen, Finnairs Verksamhetsdirektör.
 
GPS-störningar har ökat sedan 2022, och Finnairs piloter har rapporterat störningar särskilt nära Kaliningrad, Svarta havet, Kaspiska havet och östra Medelhavet. 
 
– Om någon släcker dina strålkastare när du kör på natten blir det farligt. Saker i den baltiska regionen nära de ryska gränserna blir nu för farliga för att ignoreras, säger Gabrielius Landsbergis, Litauens utrikesminister, till Financial Times.
 
Margus Tsahkna, Estlands utrikesminister, tillade: 
– Vi betraktar vad som händer med GPS som en del av Rysslands fientliga aktiviteter, och vi kommer definitivt att diskutera det med våra allierade. Sådana handlingar är en hybridattack och är ett hot mot vårt folk och säkerhet, och vi kommer inte att tolerera dem.
 
Tiotusentals civila flyg har påverkats av GPS-störningen de senaste månaderna, enligt experter. Störningen, som påverkar alla GPS-användare i området när den är i drift, har även försvårat signaler som används av båtar i Östersjön, vilket lett till varningar från svenska flottan om sjöfartens säkerhet.
 
En teori är att Ryssland försöker skydda Kaliningrad från potentiella attacker från ukrainska drönare.
 
Finnair är det enda flygbolaget som flyger internationella flygningar till Tartu.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lågintensivt krig
Skrivet av Hans Björkman, 2024-05-02 10:39:02
Naturligtvis borde flyg som använder ryskt luftrum hindras från att flyga i EU. Dom betalar Ryssland och får fördelar över dom som måste flyga runt. Kanske kan man sedan utveckla det till att bolag som flyger till Ryssland inte är välkomna i EU. För många flygbolag borde det val vara rätt lätt.
Anmäl inlägget
gps störningar
Skrivet av thomas , 2024-05-02 10:20:50
Nu i helgen har US krigsmateriel förflyttats från Norska lager över Sverige
till Finland kilometer långa karavaner med mtrl.under en s.k. natoövning, + detta med gps störning kan det vara förtecken på att nåt allvarligt är på väg att hända här i vår region?
Anmäl inlägget
Gi russerne "full behandling"
Skrivet av pf, 2024-04-30 13:45:49
på deres ca 30 flyginger til-fra KGD !
Anmäl inlägget
Möjlighet för nya sanktioner?
Skrivet av ABC, 2024-04-30 12:35:27
Osäkerheten borde vara ett gott skäl att helt förbjuda trafik som kommer från Ryssland att komma in i EU-s luftrum. Detta skulle enbart drabba länder och bolag som väljer att profitera på den ryska marknaden, göda krigsekonomin och inte gör ett skvatt för att stoppa Putins krig.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev