Skriv ut  

IATA: det är SAF som gäller för att nå målen

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 maj 2024
Det finns fortfarande mycket som kan göras för att utveckla SAF-marknaden. IATA menar att SAF kommer att stå för den största mängden koldioxidminskningar till 2050. Därför föreslår nu flera flygbolag att SAF ska köpas in i samband med upphandling av affärsresor.

Ett bra exempel på hur SAF kan introduceras i verksamheten är Airbus som nådde sitt mål att nå 10 procent SAF i sin bränslemix 2023. Genom att använda SAF i allt från flygplansleveranser till kunder, i testflyg, för Beluga-transporter och anställdas affärsresor, kunde Airbus minska sina CO2-utsläpp 2023 med 23 587 ton.
 
Under 2022 och 2023 tecknade Airbus avtal med flygbolagen Volotea och Air Corsica om att ha SAF ombord för interna charterflyg mellan Toulouse och Finkenwerder, Tyskland, och Toulouse till Nantes och Saint-Nazaire i Frankrike. Utöver det tecknade Airbus och Air France-KLM ett första avtal i slutet av 2023 som lägger till rutter mellan Paris och Toulouse samt Paris och Marseille. Samarbetet mellan Airbus och Air France-KLM fortsätter under 2024. Flygbolaget kommer att förse Airbus med en omfattande rapport över SAF-förbrukningen och en uppskattning av CO2-avtrycket för Airbus anställdas resor på fem utvalda linjer.
 
Eftersom SAF ännu inte är tillgängligt på alla flygplatser använder Airbus en Book and Claim-process. Det betyder att flygningarna inte nödvändigtvis drivs med SAF, men att köpt SAF går in i bränslesystemet på en flygplats nära en SAF-produktionsanläggning. 
 
IATA, branschorganisationen för flyg, har publicerat en jämförelse av alternativ som SAF, ny flygplansteknik, koldioxidfria bränslen och operativa förbättringar. Enligt rapporten kommer SAF att stå för den största mängden koldioxidminskningar till 2050.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev