Skriv ut  

Danmark avslutar träningen av ukrainska piloter

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 juli 2024
Danmark avslutar sitt F-16 stridsflygträningsprogram för ukrainska piloter i slutet av året, sade Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen vid en presskonferens. Poulsen meddelade att nu när Danmark går över till de nyare F-35-jetplanen, så ska de placeras på flygbasen Skrydstrup där ukrainska piloter för närvarande utbildas. Danmark fortsätter dock med sitt stöd, men inte på dansk mark.

Förutom piloter har Danmark åtagit sig att utbilda upp till hundra ukrainska specialister för hjälproller som mekaniker, vapenspecialister och markpersonal för ukrainska flygbaser; 50 av dem redan är utbildade och deltar i förberedelserna av det första flygplanet i Ukraina, sa danska flygvapnets befälhavare Jan Dam till danska TV2. 
 
Utbildningen av de ukrainska piloterna varade i sex månader och förutom flygutbildning fick de också utbildning i engelska. Dussintals fler ukrainska piloter kommer att genomgå liknande utbildning. Danmarks försvarsminister Poulsen klargjorde att alla 20 piloter kommer att slutföra sitt program före årets slut. Danmark kommer att fortsätta att bidra till Ukrainas flygutbildning, om än utanför landet.
 
Poulsen sa också att Danmark kommer att leverera 19 F-16 till Ukraina när pilotutbildningen är klar. Danmark, Norge, Belgien och Nederländerna har tillsammans lovat att donera totalt 85 F-16-jetplan till Kiev för att hjälpa till i det pågående kriget.
 
Det danska flygvapnets befälhavare sa dock till danska TV2 att för mycket hopp inte borde sättas på flygplanet:
– Det finns mycket hopp för dessa stridsflygplan, men vi måste nog vara mer realistiska. F-16:orna kommer säkert att ha en inverkan, men de kommer inte att förändra spelet. Inte den här månaden, inte under de kommande månaderna, säger Dam.
 
Han betonade att för att flygplanet ska vara effektivt i stridsutrymmet är det nödvändigt att stärka det ukrainska flygvapnet på lång sikt, ha rätt ammunition och anpassa sig till komplexa stridsuppdrag:
– Min rekommendation till piloterna: innan de ger sig ut på riskfyllda uppdrag måste de bli väl insatta i användningen av dessa flygplan. Och det är precis vad jag pratar om med befälhavaren för det ukrainska flygvapnet, säger Dam.
 
Enligt officiella uppgifter kommer den första av 19 danska F-16:or att levereras till Ukraina under sommaren. Det danska flygvapnets befälhavare avslöjade dock inte exakta datum:
– Av säkerhetsskäl kan jag inte säga något mer exakt. Men jag förväntar mig att schemat kommer att respekteras. Och att ni kommer att bli informerade när flygplanen är klara i Ukraina, sa han.
 
USA, Nederländerna och Danmark leder den internationella koalitionen som har till uppgift att utbilda F-16 piloter, tekniker och stödpersonal för det ukrainska flygvapnet. Koalitionen bildades i juli 2023 under Vilnius Summit. Andra länder som stöder Ukrainas stridsprogram inkluderar Rumänien, som har åtagit sig att utbilda åtta ukrainska piloter.
 
F-16 är ett enmotorigt flygplan, även känt som Fighting Falcon eller Viper, som började flyga 1974. Tillverkad av Lockheed Martin är F-16 ett av världens mest använda stridsflygplan som köpts av två dussin nationer över hela världen.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
HDI
Pilotshop
Air-BP
Vemco
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev