Skriv ut  

Wiens nya lågprisbolag NIKI stöttas av Air Berlin

Flygnyheter, Harald Rosén, den 12 januari 2004
Förre Formel1-esset Niki Lauda får nu draghjälp av Tysklands mest framgångsrika lågprisflygbolag Air Berlin. Lauda, som en gång grundade Lauda Air som numera ägs av Austrian Airlines , är på gång att starta ett nytt bolag efter att ha köpt 51% ad den österrikiska delen av det i november konkursade AeroLloyd.   Air Berlin skall äga 28% av det nya bolaget Niki och kommer att stå för försäljning och marknadsföring av det nya bolaget samt logistik. Det meddelade bolagen på en presskonferens i fredags. Bolagen siktar på nya linjer till Östeuropa inklusive de nya EU-staterna. Dessutom är semesterdestinationer i Medelhavet och Kanarieöarna en del av affärsplanen.

Bolaget är igång redan nu startar under varumärket Niki med trafik till Kanarieöarna, en trafik som AeroLloyd tidigare skötte. Två flygplan i Airbus A320-familjen är med från starten. Två flygplan av samma typ tillkommer i april. Få första året siktar man på en omsättning på 550 miljoner och man sätter press på Austrian Airlines som fått vara relativt ostörda från konkurrens av lågkostnadsbolag hittills.

Air Berlin flyger med 44 Boeing 737 till 42 destinationer i Europa och Nordafrika. Bolaget flög 9,6 miljoner passagerare under 2003 och utpekas därför som Tysklands näst största flygbolag efter Lufthansa. Air Berlin meddelar att de är lönsamma men redovisar inga ekonomiska resultat. Intäkterna steg med 28% 2003 till 8,5 miljarder och det inkluderar såväl charter- som reguljärflyg och så kallad seat-only till semesterdestinationer. Hälften av passagerarna - 4,8 miljoner - flög reguljärt med Air Berlin. Den genomsnittliga intäkten per enkelresa var 880 SEK, ungefär dubbelt upp mot extrema lågkostnadsbolag som Ryanair.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev