Skriv ut   Tipsa en vän  

Nu trappas flygstrejken upp

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 28 maj 2010
Svensk Pilotförening har tröttnat på de tröga avtalsförhandlingarna.
Totalt flygstopp den 9 juni.

För att få fart på dem varslar SPF därför om en halv dags stridsåtgärder. Onsdagen den 9 juni står därför i princip alla svenska flygbolag stilla under en halv dag.

- Det är en markering, vi såg oss tvungna att förstärka vårt agerande för att få igång förhandlingar igen. Vi behöver en snar lösning kring de frågor som ligger på förhandlarnas bord.

Det säger Michael Rongve på Svensk pilotförening som på fredagseftermiddagen presenterade det nya varslet. Det innebär att den tredagarsstrejk som redan är varslad för piloterna på Avia Express, Avitrans, Direktflyg och Golden Air från måndag 7 juni till onsdag 9 juni, byggs på ytterligare. Onsdagen den 9 juni mellan kl 05.00 och 13.00 kommer alla SPF medlemmar att lägga ner allt pilotarbete i samtliga flygbolag och flygskolor som har kollektivavtal mellan Flygarbetsgivarna och SPF.

- Att vi nu tar ut ännu fler piloter och bolag beror på att frågan om anställningstrygghet, som är den svåra nöten att knäcka, på sikt berör hela branschen. Vi får hela tiden höra från arbetsgivarna att "vi kommer nog inte att bara ha inhyrd personal". Bra säger vi, då skriver vi in en gräns i avtalet. Men det vill de inte och då ser vi att det inte handlar om pengar utan politik och vilja.

Om inte förhandlingarna kommer igång innebär det att i princip alla svensk flygtrafik ligger nere under åtta timmar onsdag 9 juni. Det blir enbart utländska bolag i luften över Sverige.

Det är en situation som Flygarbetsgivarna som en orimligt stor upptrappning av konflikten.

- Det är illa nog med varslet och den genomförda strejken på de fyra bolag som hittills är inblandade, säger förhandlingschefen Elisabeth Holming-Schiler. Det här är en överdriven och skadlig åtgärd.

Hon ställer sig också oförstående inför agerandet hittills under förhandlingarna som inleddes med de i sammanhanget enklare avtalsfrågorna.

- Sen kom plötsligt ett varsel och nu två dagars strejk. Och det innan vi ens börjat gå i närkamp om den stora bemanningsfrågan. Det har bara varit ett rakt veto från pilotsidan när det gäller den. Varför då blanda in ytterligare ett stort antal bolag i konflikten?

Båda parter räknar med att det blir medlingsförhandlingar under nästa vecka. Något datum är dock ännu inte utsatt.

Följande bolag berörs om den utvidgade strejken träder i kraft:

SAS Stockholmsbas
TUI Fly Nordic
Malmö Aviation AB
West Air AB
City Airline AB
Norwegian.se AB
Next jet AB
Amapola AB
Blue Chip Jet AB
Oxford Aviation Academy
BSFAA AB
Scandinavian Air Ambulance, Pajala-Luleå-linjen
Braathens Training

Enda undantag är ambulansflyg, helikopterflyg i ambulans- eller räddningstjänst samt SAS långdistansflygningar undantagna.

 


Kommentera artikeln
Det finns 40 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ska alla få strejka...
Skrivet av Lars Werner, 2010-06-02 15:48:29
...utom piloter? Strejkrätten är inskriven i grundlagen! OCH glöm inte att strejken INTE gäller högre löner utan ANTÄLLNINGSTRYGGHET!!
Anmäl inlägget
Helt sanslöst
Skrivet av bengt, 2010-06-02 09:42:15
Det roliga är att SPF gillar inte att företagen "gör som dom vill" , man uppskattar höga löner och vill ha kapetalism men ger kommunistiskt tillbaka i form av strejker mm.. Inte alla men många lever i en skyddad världen utan insyn i verkliga livet.. Det är så man hoppas många för sparken och får jobba måndag till fredag så skall ni se hur kul det är.
Anmäl inlägget
men
Skrivet av Anka, 2010-06-02 07:10:32
kan man inte göra ett försök att försvara sitt val genom anständiga villkor istället för att sätta sig i skolbänken 1000 000 kr senare.
Anmäl inlägget
Utbildning....
Skrivet av Trött flygvärdinna, 2010-06-01 21:57:30
Visst, ni betalar för att sätta er i skolbänken men ni verkar ju tro att ingen annan betalar för sin utbildning. Bitter, välj då en bransch med framtidsutsikter, kanske lindansare på cirkus scott! Man måste ju inte bli pilot om nu allt är så dåligt! För sådant tar man väl reda på INNAN man betalar sin dyra utbildning!?
Anmäl inlägget
???
Skrivet av Mange, 2010-06-01 20:24:13
Ingen strejk hos Novair och Thomas Cook? Varför inte
Anmäl inlägget
Pilotutbildning
Skrivet av Pilot, 2010-06-01 20:13:54
Pilotutbildning 800 000:-
Typerating 200 000:-
Uppehälle under utbildning 150 000:-

Stor konkurrens på jobben, obekväma arbetstider, oftast överskott på piloter.
Anmäl inlägget
Föresten trött flygvärdinna...
Skrivet av Lars Werner, 2010-06-01 19:46:24
...så tjänar en nyutbildad sjuksköterska tom mer än en nyutbildad pilot...
Anmäl inlägget
Vi betalar för utbildningen...
Skrivet av Lars Werner, 2010-06-01 19:27:53
...det gör INTE en sjuksköterska han/hon betalar för uppehället under utbildningen.
ROFFE, vet du eller gissar du eller har du inside? Berätta gärna för strejka vill nog ingen, om det inte behövs förstås...
Anmäl inlägget
Hallå där
Skrivet av Bitter, 2010-06-01 15:44:07
du glömde att många är arbetslösa efter utbildningen, pga ständig arbetsbrist i flygbranschen, men då kan man ju bli lindansare på circus scott.
Anmäl inlägget
All utbildning kostar!
Skrivet av Trött flygvärdinna, 2010-06-01 15:33:34
Varför säger ni hela tiden att er utb är så dyr? Tror ni att t.ex. en sjuksköterska som efter tre års studier och en skuld på flera hundra tusen får ens hälften av er lön?! Det kostar att utbilda sig för alla, inte bara piloter! Ni verkar tycka att det är så speciellt för er att betala er utbildning.
Anmäl inlägget
Klart denna vecka.
Skrivet av Roffe, 2010-06-01 07:29:31
SPF har gjort det enda rätta.
De hanterar frågan som ett riktigt fackförbund ska göra.
När övervakande myndigheter sviker flygsäkerheten (Transportstyrelsen) och individens rättssäkerhet (Lagstiftarna) så återstår bara ett skyddsnät, facket.
Förmodligen är frågan om anställningform löst denna vecka.

Roffe
Anmäl inlägget
Grattis!
Skrivet av SUCK, 2010-05-31 23:19:37
Ett stort grattis till alla er som röstade för ett EU-medlemsskap! Nu ser ni hur det gick och vad vi andra menade!!
Anmäl inlägget
Bemanningsföretag.
Skrivet av Jansson, 2010-05-29 10:46:04
Förmodligen så är genomslag för bemanningsföretag bara en början inom flyget. Ta tex en koll på flygteknikersidan där redan många är tillfälligt anställda och måste dessutom hålla sig med egen utrustning.
Bemanningsföretag är nog tyvärr bara en början som även fyget måste acceptera.

Mvh

Jansson
Anmäl inlägget
Va kul...
Skrivet av Lars Werner, 2010-05-29 10:03:49
...nu får vi se vilka som är svartfötter på bolagen och måste jobba eftersom dom inte är med i facket, vilka diskusioner det kommer att leda till på flight deck vågar jag inte ens tänka på...
Anmäl inlägget
Detta är viktigt och värt att strejka för
Skrivet av andersemanuel, 2010-05-29 04:44:47
Flygarbetsgivarna tar nu chansen att i en lågkonjunktur slå hål på SPFs sammanhållning.
Hade detta varit någon annan arbetsgrupp hade hela sverige stått stilla. men.. ingen tycker synd om en pilot, o det behövs inte heller ;-)
Vi ska inte låta piloter bli en slit o släng yrkesgrupp där vi flyger utan en riktig anställning.
Vi är dyra och jobbiga att utbilda, så det är dags att visa styrka. Vi får bara en chans. bemanningsföretag med piloter skall vara en marginalföreteelse
Anmäl inlägget
Hatten av!
Skrivet av Stolt Pilot!, 2010-05-29 04:43:56

Låter som förhandlingschefen Elisabeth Holming-Schiler verkar luta klart mer åt ena hållet också. Inte oväntat men tråkigt. Om hon är chef för bolagens förhandlarsida så är det ju inte så konstigt iofs. Men i det fallet så säger hon ju bara det hennes överordnade vill hon ska säga. Alltså bara en mellanhand utan egen vilja, eller relevans, utan bara propaganda från ledningen som förmodligen har inget med verkligenheten att göra..
Anmäl inlägget
Bra gjort grabbar och tjejer
Skrivet av Stolt Pilot!, 2010-05-29 04:42:03
Jag vill bara vill bara ta av flygarhatten och bocka för alla er SPF-medlemmar för det ni gör!!! Inte många som "talk the talk" som sedan också "walk the walk". Det ni gör är det enda bolagen lyssnar till. Ni har försökt förhandla länge nog och den framgånger är har ju uppenbarligen varit begränsad.. Om nu problemen skulle vara så små och att strejka är så onödigt och överreagerat så borde de väl snabbare än kvickt komma tillbaka och förhandla ihop ett hållbart kontrakt.
Anmäl inlägget
Till nu arbetslös pilot.
Skrivet av Pilot i utlandet, 2010-05-29 01:23:44
Lung, du kan betala för att arbeta via eagle jet (http://www.eaglejet.net/HeavyJetPrograms.asp), de har flera nya bolag knutna till sig. Kanske kan de starta något med de svenska regionala bolagen om det går som du vill. Inga kontrakt alls då du inte är anställd. Kön är dock lång, men håll ut snart är du i luften igen.
Anmäl inlägget
Betalt i rubel!!!.
Skrivet av Snart Avion pilot., 2010-05-29 00:41:32
Undra vad östadspiloterna har för kollektivavtal? Det kommer ju bli vårt nästa avtal.
Anmäl inlägget
Utbytt mot icke SPF piloter.
Skrivet av Nu arbetslös pilot., 2010-05-29 00:38:56
Det är inte många som kan tacka facket för att man blir arbetslös, vi piloter kan nu göra detta. Det inte arbetsgivarna kunde göra på egen hand, har nu facket gjort åt dem.

Tack så hemskt mycket SPF!!!!!.
Anmäl inlägget
Du som vet...
Skrivet av Gorilla, 2010-05-28 23:48:43
Ingen fara du som vet, om arbetsgivarna får igenom sina förslag kommer även du inom en inte alltför avlägsen framtid att bli uppsagd till förmån för någon som nöjer sig med halva din lön. Så isåfall kommer träsket att bli rensat en gång för alla!
Anmäl inlägget
Fri arbetsmarknad inom EU råder även för pilot.
Skrivet av En som vet, 2010-05-28 23:27:25
Vad är pilotskrået för egensinnigt folk. Det råder fri marknad inom EU även för piloter, kan kontraktade piloter erbjuda billigare tjänster till samma standard (EU OPS) så vaf f-n är då problemet??? Det känns som job protection lång väg, trots att alla andra arbetsgrupper inom flygbranschen (och övrig industri) ständigt är utsatta för prisjämförelser vid upphandling av tjänster....Dags att röja upp i pilot träsket en gång för alla!
Anmäl inlägget
Arbetsmiljöfråga
Skrivet av Långe Jan, 2010-05-28 22:52:36
Det här är en arbetsmiljöfråga med flygsäkerhetsperspektiv!Du(pilot) måste genast kontakta skyddsombud som får ställa operationen omedelbart!
Trist att det råkar vara strejk, men jag antar att man kan åberopa någon form av psykosocial påverkan som gör att man gudskelov kan förlänga flyguppehållet med ett par dagar. De (ES och LÅB) skall inte tro att de kan pissa på oss hur länge som helst! Sluta, nä aldrig jag, men jag kan lova att vi har ett helvete.
Anmäl inlägget
Hörseln
Skrivet av Rattarn, 2010-05-28 22:26:25
Kan bero på att headset är inköpta under rea på Rusta och utan ANR. En gissning.
Anmäl inlägget
Häpen?
Skrivet av tekniker till varje pris., 2010-05-28 22:18:14
Tror att den som gav mig kommentaren finns därute, och jag ser gärna att han oberoende av att om den sker i detta forum eller privat ger en förklaring för att bibehålla er trovärdighet i vår krets.
Anmäl inlägget
Häpen.
Skrivet av Tekniker till vilket pris, 2010-05-28 21:58:03
kom inte riktigt fram eller hur?
Men att få kastat i ansiktet att orsaken till en anmärkning är att man inte vill riskera hörseln pga ES vad ger det mig (oss) för uppfattning...
Lugnt och stilla - vad skall vi tro ??
Anmäl inlägget
häpen?
Skrivet av Tekniker till vilket pris., 2010-05-28 21:46:17
Ja vad skall man säga.
Mötte i dagarna en Pilot...?

I dörren på väg ut från cockpit,och han måste ha varit i min egen ålder(hjälper i och för sig inte) men i det han gav mig som remark så kändes det som att hantera min två årige son för tjugo år sen--" räkna kan ni själva". Forts follows.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av FD regionalflygbolagsflygchef, 2010-05-28 21:42:05
Vi har i många år väntat på att SPF skall ställa upp för oss. Nu verkar det som att alla bolag inom SPF äntligen har förstått alvaret i regionalflygbolagschefernas avsikter med att ersätta anställda piloter med hög ancenitet med inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag.
Strejka på!!
Anmäl inlägget
Pinsamt
Skrivet av XIIXCCI, 2010-05-28 21:13:05
Ja bort med allt skit och starta nya bolag! Det är dax för lite nytt engagerat folk i branschen! TACK!
Anmäl inlägget
Äntligen!
Skrivet av Långe Jan, 2010-05-28 19:06:48
Det här har jag väntat på länge. Vi skall en gång för alla visa arbetsgivarna var skåpet skall stå. De snyltat nog länge på våra heroiska arbetsinsatser! Ja, jag skulle nästan vilja uttrycka det som att vi är de som ensamma bär upp flygbolagen och flygsäkerheten. Ja, hur skulle flygbolagen klara flygsä
kerheten utan oss, det är ju vi som talar om hur de skall göra. Vi är ju nästan som en slags samhällsbärare, fast inom flygbolagen.Så det så!
Anmäl inlägget
SPF tar död på sig själva.
Skrivet av Tt, 2010-05-28 18:53:49
Det märkliga är att SPF väljer att trappa upp pga. tröga förhandligarna. Kan "trögheten" bero på att båda parter kommit överens om att pause i förhandlingarna?
Nu måste nog SPF börja hålla sig till sanningen innan deras sista lilla trovärdighet försvinner helt.
Anmäl inlägget
??
Skrivet av OJ, 2010-05-28 18:36:39
Men den här förhandlingschefen Elisabeth Holming-Schiler, vilken värld lever hon i?
Helt oförstående till strejk? Snacka om riktigt dumt uttalande. Det är ju hennes part som vägrar förhandla och lämnar medlingar. Är det då konstigt att motparten använder det enda medlet man har, strejk?

Stå på er SPF!
Anmäl inlägget
Plyschklubben
Skrivet av PP, 2010-05-28 17:54:34
" We shall overcome..........
Anmäl inlägget
E... klubb
Skrivet av qwe, 2010-05-28 17:48:56
TD du verkar ha dålig kunskap om hur dessa frågor behandlas i en förhandling. Analysera hela problemkomplexet och kom sedan med något kreativt/förslag som motförslag till arbetsgivarnas bud.
Anmäl inlägget
i kistan
Skrivet av spiken, 2010-05-28 17:47:52
Nu har väl ändå SPF styrelsen i detta slagit den sista spiken i sin kista,,jag kommer inte på begravningen !! festen kommer att vara enorm när "topgun" klubben är död.
Stå på er puckon !!
Anmäl inlägget
Svinaktigt av arbetsgivarsidan
Skrivet av Kalle, 2010-05-28 17:41:45
För ruttet att säga upp alla sina anställda piloter, för att sedan vilja hyra in dem till lägre lön, via bemanningsföretag. Detta är vad det handlar om, inget annat. Förvånad över en reaktion från piloterna, på detta?
Anmäl inlägget
Superegoisternas klubb
Skrivet av Lars P, 2010-05-28 17:38:22
Får inte vi ha arbetena kvar skall ingen ha det heller! Och förresten så får vi jobb på Air Baltic och då får vi hundratusen i månaden.
Anmäl inlägget
Egoist?
Skrivet av P, 2010-05-28 17:37:36
Aldrig har den svenska pilotkåren varit så ense som nu. Detta är en kamp för flygets framtid i Sverige. Om något bolag går omkull är det beklagligt men alternativet är inte bättre.
Anmäl inlägget
Flygsäkerhet
Skrivet av AL, 2010-05-28 17:37:20
Inhyrda piloter och fast anställda i samma flygplan = bryggar för konflikt. Ni mins väl hur det stormade på Linjeflygs tid när Lin:s kaptener skulle sitta i högersits tillsammans med kaptener från SAS när Lin las ner och ingick i SAS.
Anmäl inlägget
Egoisternas klubb
Skrivet av Thomas D, 2010-05-28 17:24:14
Får man inte som man vill så ska heller ingen annan ha arbete. Ansvaret faller tungt på SPF/pilotkåren om/när något bolag går omkull som konsekvens av strejkerna.
Självcentrerade egoister. Inget annat.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev