Skriv ut  

Flygbolagen önskar krisstöd av EU

Flygnyheter, Anders Hasselbohm, den 2 april 2009
Fyra stora europeiska flygbolags-organisationer vädjar till EU att omedelbart vidta flera åtgärder för att hjälpa flyget att komma över den ”den nuvarande fundamentala kris som påverkar de globala ekonomierna”.
Gemensamt vädjar de fyra organisationerna, IACA, ELFAA, ERA och AEA om att ett särskilt stödprogram startas, ett Airline Associations Crices Relief Programme.

De fyra organisationerna skriver, att efter ett redan svårt 2008, så beräknas passagerarinkomsterna i år att minska med 5,7 procent bland alla IATA-bolag, och med 4 procent i Europa (AEA)

IACA

Till dags dato har antalet passagerare i år minskat med 10 procent vid europeiska flygplatser, jämfört med samma period förra året. Frakten, som man påpekar är en ekonomisk nyckelindikator, har minskat med 21,3 procent (fraktade ton per kilometer) under samma period.

Bland AEA:s medlemsbolag har 136 flygplan ställts på backen enbart under de senaste fyra månaderna.

AEA Logo

Ledande AEA-bolag räknar med operations-förluster på mellan 1,5-2,5 miljarder euro under 2009.

Airbus fick endast fyra nya order, medan 12 flygplan avbeställdes under bara en månad.

eralogo

De fyra flygbolags-organisationerna påpekar, att flygtransportsektorn fortfarande svarar för över 1,5 miljoner arbetstillfällen i Europa.
Av dessa svarade flygbolagen för 49 procent, eller 748 000 anställda. Fram till nu har 20 000 personer sagts upp och nu drabbas också flygplatserna allt snabbare. Milano har t ex dragit ned med 30 procent, Schiphol Amsterdam med  uppemot 25 procent.

De fyra organisationerna påpekar i sitt brev, att för varje arbetstillfälle som går förlorat i flygindustrin så beräknas fem ytterligare förloras i ekonomin i stort.

Organisationerna säger att politikerna måste intervenera, men inte genom att gå in och hålla enskilda flygbolag under armarna. Det förbättrar inte effektiviteten och konkurrensen, hävdar de.

ELFAA

I stället önskar de fyra bl a en frysning av avgifterna för flygledning på 2008 års nivå under två år. Likaså önskar man som minimum en frysning av flygplatsavgifterna på förra årets nivå under samma tid, men helst att EU ska utfärda rekommendationer om sänkningar, som vissa bolag redan genomfört.

De fyra organisationerna kräver gemensamt också att alla kostnader för ”security” ska bäras av respektive regeringar i EU:s medlemsländer.

FOTNOT: IACA, International Air Carrier Association. ELFAA, European Low Fare Airlines Association. ERA, European Regions Airline Association. AEA, Association of European Airlines.

 


Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Helt rätt
Skrivet av Airwolf, 2009-04-03 22:45:06
Utan flyget stannar världen. Se´n får var och en tycka hit och dit, men internet KAN inte ta över den faktiska persontrafiken. Nä, skämt åsido, visst behöver flyget samma stöd som bilbranschen ev. får. Allt annat vore mer än märkligt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev