Skriv ut   Tipsa en vän  

Jönköping Airport på väg mot uppgradering

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 21 februari 2019
Första spadtaget är gjort och innan året är slut ska flygplatsen kontinuerligt kunna ta emot större flygplan. Redan nu är större frakt- och passagerarmaskiner på ingång.

Jönköping flygplats
Jönköping flygplats
 
I Norrköping har konkursen i flybmi och förlusten av linjen till Tyskland utlöst en diskussion om flygplatsens varande och framtid. Några sådana invändningar finns inte i Jönköping som, i skuggan av de inställda flygningarna till Frankfurt, tagit första spadtaget på den 30-miljonersinvestering som beslutades om i somras.
 
- Ja, ska vi stå oss i konkurrensen måste vi investera och expandera, säger flygplatschefen Rony Forsberg till Flygtorget.
 
I botten ligger behovet av att uppgradera hela flygplatsen till kod E för att kunna ta emot flygplan i kategorin upp till A350 och B787. Visserligen har det genomförts enstaka flygningar med A330 i chartertrafik, men de har skett på dispens. Jönköping Airport har dessutom en växande frakttrafik och det har aviserats flygplan i storleksordningen B757, så en uppgradering kommer både passagerar- och frakttrafiken till godo.
 
- Faktum är att de fraktmaskiner vi har idag, bland annat B737 i princip går med 100 procents kapacitet så vi behöver helt enkelt kunna ta emot större maskiner.
 
Att få den nya, högre klassningen kräver i första hand  en utbyggnad av skuldrorna vid banändarna, breddade och rakare taxibanorna och större uppställningsplatser både vid frakten och passagerarterminalen. Banan i sig behöver inte förlängas från nuvarande 2 203 meter.
 
- Dessutom flyttar vi hela driftområdet och passar då på att bygga en helt ny bränsledepå som är förberedd för biobränslehantering, fortsätter Rony Forsberg.
 
Investeringen och den tidplan som visar att en kod E kan vara på plats i november i år, har redan gett resultat. TUI har lagt in avgångar med en B767 till Cap Verde under kommande vintersäsong.

   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev