Skriv ut  

Nu växer SAS utländska baser upp

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 22 juni 2017
Nio A320neo baserade i London och Malaga. SAS två baser utomlands får nu allt tydligare konturer och enligt planerna ska trafiken starta i samband med vintertidtabellen i höst. Just nu pågår rekryteringen av närmare 400 personer till flight-deck och kabin.

En del i SAS senaste kvartalsrapport är att detaljerna kring de två utländska baserna nu börjar klarna. Den spanska basen läggs i Malaga, ett inte helt överraskande beslut och en av de flygplatser som legat högt upp i spekulationerna.

– Spanien är i fokus för oss. Vi har många passagerare på våra linjer dit och har även ökat kapaciteten det senaste året, säger SAS presschef Fredrika Henriksson till Flygtorget.

I dagsläget flyger SAS till Malaga från samtliga tre huvudstäder i Skandinavien. Dessutom finns linjer till ytterligare sju spanska destinationer: Alicante, Barcelona, Fuerteventura, Las Palmas, Mallorca, Teneriffa, Ibiza. Men den nya trafiken är alltså omvänd och ska gå från Malaga till destinationer i Skandinavien. Samma upplägg gäller för Heathrow som i dagsläget har trafik till de tre huvudstäderna men också till bland annat Stavanger.

De två baserna ska förses med sammanlagt nio av de nya A320neo som tillförs flottan, fem i London och fyra i Malaga. De kräver i sin tur 30 personer per flygplan, tio piloter och 20 i kabinen. Sammanlagt ska alltså SAS rekrytera 360 personer till Storbritannien och Spanien. Det arbetet är redan påbörjat genom Parc Aviation. Sedan tidigare har den administrativa personalen rekryterats till SAS Irland och kontoret som ligger strax utanför Dublin. Med kontoret på plats och den flygande personalen på väg in räknar SAS med att starta trafiken när vinterprogrammet inleds i oktober. 

Startkostnader för det nya luftfartstillståndet och de nya baserna förväntas, enligt SAS, inledningsvis belasta resultatet negativt. I kvartalsrapporten skriver SAS att: ”Den ekonomiska effekten från verksamheten på baserna kommer till en början att vara liten, men därefter successivt öka i takt med att verksamheten utvecklas. När baserna är fullt operativa förväntar vi att de kommer att ha samma underliggande enhetskostnad som våra lågkostnadskonkurrenter.”Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Anställningsstopp i Sverige
Skrivet av Nightflight, 2017-06-27 00:21:57
Till Samuel och Stilla:
I praktiken gäller ett anställningsstopp för närvarande i Sverige.
Anmäl inlägget
Copy cats....why not!!!
Skrivet av why not, 2017-06-25 14:24:59
Om det funkar.....why not!!
Anmäl inlägget
Ingen drag än på pilot marknaden
Skrivet av Stilla, 2017-06-23 18:45:25
Så lugnt på pilot marknaden här hemma!
När ska det börja anställa?
Ingen volym på pilot anställningar.
Anmäl inlägget
Copy cats
Skrivet av Gunnar, 2017-06-23 17:10:51
Norwegian copy cats, yet again.
Anmäl inlägget
En liten
Skrivet av Neo, 2017-06-23 15:03:15
fågel viskade att till och med bemanningsbolaget som ska ordna flygare skakade på huvudet åt villkoren SAS vill erbjuda. Om någon ens söker kommer det vara Europas bottenskrap. Då sade SAS VD att det kvittar för "en pilot är en pilot". Måste kännas skönt att ha deras logga på slaget just nu...
Anmäl inlägget
Lågprisbolag
Skrivet av Andreas, 2017-06-23 08:16:06
Om fem år har svenska staten sålt av allt ägande i SAS. Norge följer. Därefter får de underminerande danskarna med sitt bolagsförödande kastrupprojekt försöka samarbeta med riskkapitalister.
Anmäl inlägget
Inga piloter, inga avgångar..
Skrivet av Magnus, 2017-06-23 07:45:38
Låter som en fungerande, beprövad idé. Problemet är bara att SAS behöver piloter till dessa flygplan. Vart ska de gräva fram dem? Om de ska överleva med en expansion samtidigt som de ska pensionera stora delen av sin pilotkår de kommande 8 åren så måste de matcha åtminstone Norwegians löner innan folk kommer byta till blåslips!
Anmäl inlägget
Ojoj
Skrivet av Låg , 2017-06-22 21:47:16
Oj vad det kryper på lågpriskramarna när dom får smaka på sin egen medicin. Tyvärr era bolag som dragit branschen ner i det här hålet
Anmäl inlägget
Focus
Skrivet av JohnnieKobbelgaard, 2017-06-22 15:50:53
Kreativt?, det er der ingen grund til, det er tilladt at kopiere...
Anmäl inlägget
Löner o sociala avgifter
Skrivet av Mr €, 2017-06-22 14:18:54
I Sverige finns inget tak för sociala avgifter så om SAS inte kan sänka lönerna så den totala kabinpersonalkostnaden är jämförbar med Norwegian kommer det fortsätta. Gissar att "Fritt Norskt Luftfartsregister" kommer där man lägger sig en bit över vad Filippinarna får på de Norskregistrerade fartygen.
Anmäl inlägget
hemmabaser
Skrivet av Samuel, 2017-06-22 10:14:04
När ska rekrytering av flight deck börja här hemma? Stilla på den fronten nu
Anmäl inlägget
No surprise
Skrivet av Gunnar, 2017-06-22 03:56:07
Norwegian copy cats, rather. När ska SAS tänka kreativt?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
BAM
Volflight
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn