Skriv ut   Tipsa en vän  

SAS planerar sälja sitt ägande i Air Greenland

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 13 september 2018
Aktieposten har varit till salu i drygt tio år. Men nu verkar det som att SAS har fått en köpare på ägandet i Air Greenland. Går affären igenom blir flygbolaget ett på Grönland helägt flygbolag.

Air Greenland
Air Greenland
 
Grönland tillhör Danmark men har ett långt gående självstyre. Sedan 1960 finns även ett eget flygbolag på den stora ön, först under namnet Grönlandsflyg och idag med namnet Air Greenland. Ägandet är delat i tre där Grönland äger 25 procent medan danska staten och SAS har 37,5 procent var.
                     
SAS relativt stora ägande beror på att man hjälpte till att starta flygbolaget som inledningsvis enbart flög trafik inom Grönland. I början av 2000-talet byggdes dock flottan ut med två långdistansmaskiner, varav en A330-200 är kvar i flottan. Det innebar samtidigt att det blev konkurrens på linjen till Köpenhamn som SAS hade flugit under alla år. SAS drog sig dock ur den trafiken 2008 men hade redan året innan meddelat att man gärna såg att någon köpte aktieinnehavet i Air Greenland. Det har dock ingen nappat på under de drygt tio år som gått men nu kan alltså en uppgörelse vara på väg. 
                     
Det beror på att den danska staten gått in med kapital i byggandet av två flygplatser på Grönland. I gengäld vill man sälja sin andel i flygbolaget och det öppnar för att också SAS kan sälja sin del. Förutsättningen är att det grönländska självstyret och den danska staten kommer överens i ett politiskt avtal om försäljningen av den danska andelen. När det är genomfört tar nya förhandlingar vid om försäljningen av SAS andel.
– Efter det politiska avtalet meddelar också SAS och det grönländska självstyret att det grönländska självstyret kommer att undersöka möjligheten att förvärva SAS 37,5% aktieinnehav i Air Greenland, skriver SAS i ett pressmeddelande.
 
Om de båda affärerna går igenom blir Air Greenland till etthundra procent ett grönländskt flygbolag. Det kan komma att innebära en expansion för flygbolaget som idag till största delen flyger inrikestrafik på Grönland med en flotta på 19 helikoptrar. Den internationella trafiken går idag till Köpenhamn, Aalborg, Hamburg och Reykjavik. 

Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air BP
Volflight
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev