Skriv ut   Tipsa en vän  

Gatwick öppnar reservbana – får två banor

Notiser, Anders Carlsson, den 19 oktober 2018
En bana och 45 miljoner passagerare. Gatwick är en av världens mest trafikerade flygplatser med bara en bana. Men nu kan en lösning vara på väg.

Gatwick är världens andra mest trafikerade flygplats med bara en bana, bara slagen av Mumbai i Indien. Londonflygplatsen hanterar 45 miljoner passagerare och drygt 282 000 rörelser per år. Det innebär naturligtvis att kapaciteten utnyttjas i det närmaste fullt ut och nu lanseras planerna på att med en andra bana lätta på den hårda belastningen.
                     
Det handlar dock inte om att bygga en ny bana, den möjligheten förlorade Gatwick i och med att Heathrow fick en tredje bana. Istället vill flygplatsledningen börja använda den parallella reservbanan som bara används när det görs underhåll på huvudbanan. Det har hittills varit förbjudet enligt ett avtal sedan 1979 men som nu löper ut nästa år. Av allt att döma skulle en sådan lösning hålla sig inom de miljötillstånd som flygplatsen har.

Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

visst
Skrivet av kalle, 2018-10-20 18:16:27
Jo visst lär det blir kapacitetsökning med båda banorna igång. Då kan ett flygplan ställa upp på den andra banan och vara helt klar till start så fort ett landande flygplan tar mark på den andra. Man besbarar med andra ord den tid det tar för ett flygplan att rulla ut och taxa av banan.
Anmäl inlägget
LGW
Skrivet av DC-10, 2018-10-19 19:06:23
Enligt "Flight Global" skall "extra banan" endast användas för T/O och single aisle A/C. Men visst, ett pussel blir det för ATC
Anmäl inlägget
Min separation
Skrivet av Gh, 2018-10-19 17:41:22
Vad säger reglerna att minimun separation skall vara?
Anmäl inlägget
Et interessant svar
Skrivet av pf, 2018-10-19 13:19:48
som Flygtorget burde søke gi, er hvor mange bevegelser åpning av bane två(idag reservebane/taxebane) vil gi LGW ?

Det er ikke langt mellom de to kommende baner, og jeg vil tro at dette blir et pusselspill for ATC, fordi det må vel være et krav til seperasjon.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev