Skriv ut  

Icelandair tar in Boeing 767 – ersätter MAX och WOW

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 2 april 2019
Ersättare för Boeing 737 MAX men också ett sätt att ta del av den marknad som konkursen i WOW lämnat efter sig. Icelandair hyr nu in tre Boeing 767.

Icelandair
Icelandair
 
Icelandair har en flygplansflotta som vilar tungt på trotjänaren Boeing 757, sammantaget flyger man 24 flygplan av modellen. Men på de riktigt stora linjerna har det behövts extra kapacitet och därför tog flygbolaget för drygt två år sedan in de större 767-300ER i flottan. De två första utökades året därpå med ytterligare två och nu är det dags igen: Två Boeing 767-300 är på väg in och ytterligare en ska tillföras senare. Nu liksom tidigare handlar det om leasade maskiner som Icelandair har egna besättningar till, både på flightdeck och i kabinen. I och med att flygplanstypen redan finns i flottan är det inga större problem att snabbt få dem i drift.

Av allt att döma ska de ersätta de sex Boeing 737 MAX som står på marken under en ännu oförutsägbar framtid. Därmed ska de stora 767-maskinerna flyga dels på USA, dels på en del av de större europeiska destinationerna. 

Men det finns också ett intressant uttalande i det mycket kortfattade pressmeddelandet som flygbolaget skickade ut. Där sägs att man nu arbetar med att se över trafikprogrammet med hänsyn till den förändrade konkurrenssituationen. Det pekar troligen på det faktum att den främsta konkurrenten WOW Air numera har gått i konkurs. Det har lämnat fältet fritt för Icelandair att plocka upp de många resenärer som fått upp ögonen för möjligheten att resa via Island till USA. Visserligen har inte Icelandair samma lågprisprofil som WOW hade och de mycket billiga ”räddningsbiljetterna” var ett undantag. Men av allt att döma finns en stor mängd resenärer som hade bokat biljetter på WOW och som nu kan vara intresserade av att gå över till det större och stabilare Icelandair.

I det perspektivet är satsningen på att ta in de äldre B767-maskinerna, även om de är betydligt dyrare i drift, förståelig. De två som hittills tillförts flottan är inhyrda från nu och över större delen av sommaren.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Spännande
Skrivet av Happy, 2019-04-02 19:47:39
Vad roligt för icelandair! Kul att nåt flygbolag har lite luft under vingarna!
Anmäl inlägget
Mixed fleet
Skrivet av Tim, 2019-04-02 18:50:38
Går att ha 737 och 767 eller 757 samtidigt.
Anmäl inlägget
Rating
Skrivet av PF, 2019-04-02 15:44:25
Ska de piloter som är tränade på 737 I Icelandair tränas över på 757/767 snabbt i egen regi?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air BP
BAM
Volflight
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn