Skriv ut   Tipsa en vän  

Norwegian: Björn Kjos avgår

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 juli 2019
Efter 17 år slutar Bjørn Kjos som koncernchef på Norwegian. Han kommer fortfarande ha en central roll i bolaget som rådgivare för styrelsen och styrelseordförande skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Finansdirektör Geri Karlsen blir tillförordnad koncernchef. Samtidigt kommer styrelseordförande Niels Smedegaard ta en mer aktiv roll i Norwegians ledning. Ändringarna gäller från och med idag 11 juli.

– Jag är väldigt glad över att Bjørn vill fortsätta ha en central roll på Norwegian som rådgivare till styrelsen och till mig. Även i framtiden får vi glädje av Bjørns omfattande nätverk och djupgående kunskap samt erfarenhet från internationell luftfart nu när bolaget har ändrat strategi och gått in i en ny fas från tillväxt till lönsamhet. Processen med att rekrytera en ny, permanent koncernchef pågår, säger styrelseordförande Niels Smedegaard.

– Jag har stort förtroende för att styrelsen kommer att rekrytera en välkvalificerad koncernchef som leder Norwegian vidare tillsammans med de andra i högsta ledningen. Den som blir koncernchef har ett otroligt spännande jobb som väntar och jag är glad över att kunna ge stafettpinnen vidare medan jag själv kan fokusera på några utvalda projekt som kommer ha stor betydelse för Norwegian framöver. Som jag har sagt många gånger är det inte naturligt att sitta kvar som koncernchef när man är över 70 år, säger avgående koncernchef Bjørn Kjos.

Under de 17 år som Bjørn Kjos har varit koncernchef har Norwegian vuxit från ett litet inrikesbolag med 130 anställda och fyra flygplan till ett globalt, prisbelönat lågprisbolag med över 11 000 anställda över hela världen och en flotta på 162 flygplan. Norwegian har under Kjos ledning även byggt upp en omfattande långdistansverksamhet med över 60 interkontinentala linjer. Norwegian är nu det största utländska flygbolaget i New York området. Fem år i rad har SKYTRAX utsett Norwegian till världens bästa lågprisbolag på långdistans. Efter många år med kraftig tillväxt, stora investeringar och global expansion ändrade Norwegian strategi 2018 från tillväxt till lönsamhet. Tillväxten kommer att avta framöver och bolaget kommer att skörda från de investeringar som har gjorts.

–Den nya koncernchefens viktigaste uppgift blir att säkerställa en stabil och lönsam verksamhet som är bra för våra kunder, anställda och aktieägare. Det är viktigt för oss att säkerställa att Norwegian är väl positionerat för hård konkurrens och oförutsedda händelser framöver. Vi ska ha ett lönsamt linjenät, en välfungerande drift och en organisation som bygger på det. Kostnaderna måste minska ytterligare, fortsätter Smedegaard. 

Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

?
Skrivet av Boeing, 2019-07-12 13:38:26
"Brukar inte befälhavaren vara den sista att lämna den sjunkande farkosten?" Det har vi ju sett alla tidigare SAS VD'ar göra.
Anmäl inlägget
Fortsättning följer..
Skrivet av Isse, 2019-07-12 10:25:19
Han la grunden, nu får dom med kunskapen plana ut MEGA expansionen. Blir intressant om dom kan stoppa detta skenande expresståg som Mr Kjos skapat. Företaget blöder och nu måste man bromsa upp företaget. Hinna ikapp.
Men finns det tid nog?. Spännande fortsättning följer....
Anmäl inlägget
overskudd
Skrivet av Bjørn, 2019-07-11 19:53:07
Det ble levert et solid overskudd i 2. kvartal i år.

https://www.msn.com/nb-no/okonomi/virksomhet/norwegian-kjos-overrasker-med-overskudd/ar-AAE9cMK?ocid=spartanntp
Anmäl inlägget
Befälhavare
Skrivet av Tailspin, 2019-07-11 16:44:10
Brukar inte befälhavaren vara den sista att lämna den sjunkande farkosten?
Det finns en duktig vd att hämta på SAS
Anmäl inlägget
En legend
Skrivet av Media, 2019-07-11 15:19:05
Vänta nu, det här känns lite vemodigt. Gå inte Björn, du är en legend i flygbranschen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev