Skriv ut  

Flygupphandling överklagas

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 juli 2019
Upphandlingen av flygledartjänster för fem flygplatser var klar. Men den är nu överklagad till förvaltningsrätten.

Nyligen slutfördes en upphandling av flygledartjänster för fem regionala flygplatser: 
Jönköping, Kalmar, Karlstad, Norrköping och Skellefteå, samtliga har tidigare haft ACR som leverantör. Den nya upphandlingen, en av de större i Sverige har dock lockat flera att lämna anbud, vid sidan av ACR även spanska SAERCO och SDATS, alltså det gemensamma bolaget där Saab och LFV marknadsför fjärrstyrd flygledning. Även Norska Avinor och LFV var med i processen men avstod från att lämna in anbud.  

Upphandlingen omfattade ATS, delar av MET samt kommunikations-, navigationstjänster, CN. Dessutom ingick även underhåll och systemförvaltning av ATS-, MET- och CN-utrustning.  

När utvärderingen var gjord visade det sig att kostnadsmässigt låg ACR bäst till följt av SAERCO med SDATS som anbudsgivaren med det högsta priset. Allt pekade alltså på att ACR skulle behålla de fem flygplatserna.

Men hela upphandlingsprocessen har nu stannat av sedan SDATS överklagat upphandlingen. Därför ska nu i första skedet förvaltningsrätten avgöra om överklagandet är giltigt, en process som kan ta 2 – 6 månader.   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn
Pilotshop