Skriv ut  

Tysk flygskatt inte som svensk

Notiser, Redaktionen, den 29 augusti 2019
Flygskatten ska användas till att göra flyget hållbart. Det menar politiker och flygbransch i Tyskland och förslaget kan nu bli verklighet. Det är rakt motsatt till hur den svenska flygskatten hanteras.

Den svenska flygskatten infördes förra året och under de tolv första månaderna inbringade den drygt 1,7 miljarder till statskassan, alltså något över det förväntade. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. Och det är i statskassan som merparten av pengarna stannar. Förhoppningar fanns om att de summor som passagerarna betalar i skatt för sin flygbiljett skulle användas till att utveckla ett mer hållbart flyg, men bortsett från någon mindre post på cirka 100 miljoner som satsats på forskning, går pengarna enbart till att förstärka de offentliga finanserna.
I Tyskland är tongångarna rakt motsatta. I förra veckan genomfördes Luftfahrtkonferenz, den första nationella flygkonferensen i landet och den samlade bransch och politiker. En av frågorna var naturligtvis flygets miljöpåverkan, en diskussion som snart också involverade den tyska flygskatten. Modellen är den samma som i Sverige och ligger på ungefär samma nivåer:

Kort flygning: 7,50 euro
Medeldistans: 23,43 euro
Långlinje: 42,18 euro

Men när det kommer till frågan om vad pengarna ska användas till är tongångarna motsatta de i Sverige. Den tyska flygskatten drar in betydande summor, 1,2 miljarder euro senaste året och de borde användas till att minska flygets miljöpåverkan. Målsättning i Tyskland såväl som på andra håll är att flyget ska vara klimatneutralt men vägen dit är forskning och utveckling, det slog den tyske transportministern fast i ett anförande:

- Regeringen vill utveckla istället för att förbjuda och skapa förutsättningar för att göra rent och syntetiskt bränsle billigare. Vi är därför tydliga med viljan att använda flygskatten till forskning, innovationer och klimatåtgärder.

Det var ett uttalande som fick stöd av bland andra Lufthansas vd Carsten Spohr. Han har tidigare levererat hård kritik mot lågkostnadsflygbolagen i allmänhet och Ryanair i synnerhet han menar att de ”oansvariga prissättningarna” på flygbiljetter driver på flygets klimatutmaningar.

I stort togs regeringens utspel att återföra flygskatten till flygbranschen emot med applåder även av gröna politiker. De har visserligen krävt höjd flygskatt men samtidigt insisterat på att de summor som den inbringar ska investeras i alternativa bränslen och utveckling av till exempel elflyg.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Flygskatten går till Tyska skattkammaren
Skrivet av Linkan, 2019-09-02 16:55:14
Fortfarande går den Tyska flygskatten till statskassan. Det har kommit förslag på ändring. Men någon ändring har inte gjorts ännu.

Tyskland har haft sin flygskatt i många år och pengarna har gått direkt till statskassan.

Sverige har nyss infört sin flygskatt för reguljär trafik med flygplan med fler än tio passagerarsäten.

Tyska statskassan har tagit in betydande belopp under många år då Sverige inte tog ut någon skatt alls.


Anmäl inlägget
Flygskatt
Skrivet av sv Linkan, 2019-08-31 18:37:46
Kan du inte läsa? Den tyska regeringen vill använda flygskatt pengar till framtida forskning och utveckling.
Upphandlingen av flygtrafik handlar inte om att subventionera flyget. Utan att kommuner med glest passagerarunderlag, främst norrland ska kunna enkelt ta sig runt i landet.

Ditt sossetug är tröttsamt!
Anmäl inlägget
Flygskatten går till Tyska skattkammaren
Skrivet av Linkan, 2019-08-29 16:15:51
Den tyska flygskatten fungerar idag på samma sätt som den Svenska. Man har inte ännu gjort någon förändring.

Svenska staten har under många år subventionerat flyget genom upphandlad trafik till ett flertal orter.

Det har gjorts av allmänna skattemedel där många som aldrig nyttjat flyget varit med och betala. De kanske vill ha tillbaka lite av det.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev