Skriv ut  

Seoul högst på Kastrups önskelista

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 november 2019
Kastrup fortsätter att locka till sig nya linjer. Det visar om inte annat passagerarutvecklingen. Och det är långlinjerna som är motorn i utvecklingen: ”41 långlinjer räcker inte, vi vill ha fler”, säger flygplatsens vd.

Kastrup passerade förra året det magiska 30-miljonersstrecket och det mesta pekar på att flygplatsen ligger kvar där även i år, trots passagerarbortfall från bland annat WOW Air och Primera Air och efter SAS-strejken i våras. Flygplatsen har de senaste åren även vunnit en rad utmärkelser när det gäller linjeutveckling. På de återkommande route-conferences som genomförs runt om i världen, är det inte sällan som Kastrup hamnar på prispallen.

- Vi har lyckats skapa en hub här i Köpenhamn som passar både short-haul och long-haul, segmentet lågkostnad, hybridbolag och fullserviceflygbolag. Men 41 långlinjer är inte ett slutmål. Vi vill locka till oss fler långlinjer så att passagerare i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Polen och Baltikum hellre flyger via Kastrup än Frankfurt, Amsterdam eller London, sa Thomas Woldbye nyligen i en intervju med sajten Routes.

Just långlinjerna är motorn I den utvecklingen. Dels drar de med sig ökade passagerarunderlag för olika feederlinjer, befintliga och nya. Det visar bland annat listan över de mest trafikerade linjerna till och från Köpenhamn som toppas av Stockholm, Oslo och London. Att den norska och svenska huvudstaden tillhör topp tre visar att Kastrup fortfarande är en stor transitflygplats för Skandinavien. Ett brett långlinjenät är också ett starkt försäljningsargument i kontakten med flygbolag. Ytterligare hjälp i försäljningsarbetet är de två senaste årens sänkning av avgifterna, 10 procent 2018 och fem procent 2019. Dessutom har incentivprogrammet utökats med bland annat en bonus till de flygbolag som växer på flygplatsen. Flygplatsen får också sedan snart tio år offentligt stöd, bland annat från region Köpenhamn.

Inför nästa år står det redan klart att Los Angeles blir en ny destination när SAS flyttar över linjen från Stockholm. Dessutom öppnar kanadensiska Air Transat trafik från Montreal med en A321neo. Men det finns fortsatt ett antal vita fläckar på kartan när Kastrup sätter samman listan över de största destinationerna utan flyglinjer, till del överensstämmer de med de destinationer som Arlanda strävar efter:

Seoul
Johannesburg
Vancouver
Seattle
Ho Chi Minh City
Manilla
MumbaiKommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SK
Skrivet av Saltkammargutten, 2019-11-29 09:27:39
Det skulle vara om SAS satsar. Korean kommer alrid att göra det. CPH och SAS är helt beroende på matartrafik. Enbart point to point håller inte.
Anmäl inlägget
Seoul incheon Bästa flygplatsen !
Skrivet av Ehrmantrout, 2019-11-28 17:46:30
Vore bra om Korean Air sätter in B 787 på CPH och använder samma maskin till Fiji , som man tänker sluta flyga till ! .
Anmäl inlägget
A330/340
Skrivet av KEWA, 2019-11-28 10:18:59
Seoul känns rimligt som nästa destination från CPH nu när de frigör A330 och fortfarande har kvar A340 nu när A350 och A321LR gör entré. Stockholm och Oslo kommer nog med största sannolikhet bli utan. Kanske att det kan bli någon säsongslinje till någon semesterdestination från Arlanda eller Gardemoen, inget mer...
Anmäl inlägget
Blarg
Skrivet av Saltkammargutten, 2019-11-27 14:42:38
Önska kan man.
Anmäl inlägget
Aldrig CPH.
Skrivet av Teodor Brasved, 2019-11-27 14:10:08
Aldrig att jag byter Amsterdam mot Grötstrup. Finns inte på kartan.
Anmäl inlägget
Seoul
Skrivet av Anonym , 2019-11-27 12:01:06
Hoppas verkligen det blir direktflyg till Seoul inom en snar framtid.
Anmäl inlägget
Nya destinationer
Skrivet av Niclaspe, 2019-11-27 09:17:58
Seoul och Mumbai verkar vettiga de andra är bara drömmar
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn