Skriv ut  

KLM satsar på nya flygplan och hållbart bränsle

Notiser, Redaktionen, den 27 november 2023
Femtio nya A350 och minst tio procent SAF i tankarna senast 2030. Air France/KLM ökar takten i den gröna omställningen.

Senast 2028 ska 64 procent av flygplansflottan vara förnyad och ett första steg mot det målet är beställningen på 50 nya A350. Dessutom ska tio procent Sustainable Aviation Fuel (SAF) finnas i tankarna till 2030.

- Branschen befinner sig just nu på en omfattande förändringsresa med ny teknik och bränslen som möjliggör den hållbara omställningen. Redan inom några år kommer vi se elflyg på kortare sträckor. Det är något som inte kommer vara möjligt för långdistansflyget, där man istället behöver minska utsläppen genom att investera i mer bränslesnåla flygplan. Det är precis vad vi gör nu, säger Maria Hagelberg, ansvarig för hållbarhetsfrågor för KLM i Norra Europa.
 
De nya A350-planen kommer att ersätta dagens långdistansflotta och är ett viktigt steg för att nå företagets hållbarhetsmål att minska koldioxidutsläppen med 30 procent per passagerarkilometer fram till 2030, jämfört med 2019. De nya planen använder 25 procent mindre bränsle eftersom de är byggda med lättare material, bland annat 53 procent komposit och 14 procent titanium.

Förutom att investera i bränslesnåla flygplan är en ökad användning av hållbart flygbränsle avgörande för att minska utsläppen. År 2022 var Air France och KLM världens största användare av SAF. Då använde bolaget 17 procent av det hållbara flygbränslet globalt, i relation till deras förbrukning på endast tre procent av världens totala flygbränsle. För att fortsätta leda utvecklingen åt rätt håll och öka produktionen av SAF investerar bolaget nu 4.7 miljoner USD i SAF-producenten DG Fuels. Det är första gången Air France och KLM gör en finansiell investering i en producent av SAF.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev