Skriv ut  

Charterbolag testar gröna inflygningar

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 18 november 2008
Apollos charterflygbolag Novair ska under nästa år genomföra ett antal gröna inflygningar till Arlanda. Testflygningarna ingår i det europeiska projektet SESAR och syftar till att minska utsläppen från flygtrafiken med tio procent.

Novair blir det första charterflygbolaget i världen som testar gröna inflygningar, skriver Apollo i ett pressmeddelande på tisdagen.

Flygningarna genomförs i samarbete med Arlandas flygledning och flygplanstillverkaren Airbus, som sedan 2006 också har testat gröna inflygningar tillsammans med SAS.

Hos Novair är det piloten Henrik Ekstrand som ansvarar för projektet. Han säger att flygbolaget kan spara bränsle och minska miljöutsläppen med gröna inflygningar.

- Själva inflygningen är en del av flygningen som vi själva inte har kunnat påverka hittills.

Gröna inflygningar innebär att flygledningen planerar inflygningarna för att undvik köer i luften över flygplatsen. Eftersom trafikledningens datorer koordineras med flygmaskinens kan planet befinna sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

- Om vi tidigt får en exakt tid för när planet ska komma in till flygplatsen kan vi på ett tidigt stadium anpassa farten och långsamt och kontinuerligt gå ner på tomgång, säger Henrik Ekstrand.

Tekniken minimerar bränsleförbrukningen under landningen och enligt Noviar går det att spara uppemot 100 kilo bränsle per inflygning, vilket minskar utsläppen av koldioxid med 316 kilo.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev