Skriv ut  

Transporter minskar utsläpp - Förbättring för inrikesflyget

Miljö, Lotta Isacsson, den 12 maj 2009
Transportsektorn minskade sina koldioxidutsläpp från inrikes transporter mellan 2007 och 2008 med 1,6 procent.

Det är den första minskning som registrerats sedan 1990, framgår av en rapport från Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.
Men att nå det transportpolitiska målet är avlägset.

Luftfartens inrikestrafik har minskat utsläppen med sammanlagt nio procent under de senaste fem åren. Framförallt förklaras det av att kabinfaktorn har förbättrats med 5,6 procent. Däremot bör nämnas att utrikesflygningarna har ökat sina utsläpp med 22 procent under samma femårsperiod.

Gräs

I transportsektorn i helhet har fordonen blivit klimateffektivare och en allt större andel fordon använder förnyelsebara bränslen.

Den starka kopplingen till BNP:s utveckling visar också tendenser till att brytas, vilket ger en hint om att de förbättrade siffrorna inte bara är en effekt av den ekonomiska avmattningen.

Av rapporten framgår att det måste ses orimligt att nå det transportpolitiska målet om att år 2010 har minskat koldioxidutsläppen till 1990 års nivå. Fjolårets siffror avseende transportsektorn i helhet var visserligen ett steg i rätt riktning, men ligger ändå 12 procent högre än år 1990, och sammantaget var landets klimatpåverkan från såväl inrikes- som utrikestransporter i fjol 34 procent högre än år 1990.

FOTNOT: Nämnd rapport är SIKA 2009:2, Uppföljning av det transportpolitiska målet och dess delmål.

Ingressbild: www.fotoakuten.se


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev