Skriv ut  

2010 blir ett krisår för Airbus och Boeing

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 18 december 2008
Upp till 70 procent av beställningarna på nya flygplan från världens två största flygplanstillverkare kan komma att skjutas på framtiden av flygbolag som kämpar för sin överlevnad. Analytikern Richard Aboulafia tror 2010 blir ett krisår för Airbus och Boeing.

Mellan 30 och 70 procent av beställningarna som inte har levererats kan visa sig bli "firm as jelly" sa analytikern vid Teal Group som i veckan talade på Reuters Aerospace and Defence Summit i USA:s huvudstad Washington D.C.

Flera flygbolag i världen jobbar redan på att ta flygplan ur tjänst, först på grund av oljepriserna och senare för att anpassa sig till fallande passagerarsiffror, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Försäljningen av nya flygplan har gått bra för Airbus och Boeing under de senaste tre åren. Tillverkarna konkurrerar om att möta behoven hos flygbolag i Asien och Mellan Östern, som satsar hårt på att expandera.

Enligt Reuters uppger Airbus att 3,733 flygplan finns i orderboken, och Boeing 3,740.

Med nuvarande produktionstakt skulle det ta minst sex år att leverera beställningarna.

Men produktionstempot kommer att sänkas med början år 2010, tror Richard Aboulafia. Detta eftersom det inte kommer att vara möjligt för flygbolagen att driftsätta de tusentals nya flygplan som ska levereras.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev