Skriv ut  

Toppforskare: Koldioxid påverkar inte klimatet

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 18 december 2008
Det finns inget samband mellan förhöjd koldioxidhalt och eventuella klimatförändringar. Det skriver miljöforskaren Lars Bern på Newsmill. Han är grundare av kampanjen Det naturliga steget och bland annat tidigare ledamot av Kungl. Vetenskapsakademins miljökommitté. Lars Bern får stöd av 20 professorer och docenter i naturvetenskapliga ämnen.

FN:s klimatpanel (IPCC) koncentrerar sitt arbete på en växthuseffekt orsakad av mänskliga utsläpp av växthusgaser som koldioxid, metan och lustgas. Det, säger Lars Bern, är en inskränkning som innebär att man inte tillräckligt uppmärksammat andra klimatpåverkande faktorer. Till exempel solmagnetismens inverkan på molnighet och havsströmmars variationer.

Lars Bern kritiserar IPCC för att ta fram scenarier som bygger på datormodeller som är konstruerade så att måttligt förhöjda halter av koldioxid i atmosfären ger upphov till en avsevärd uppvärmning.

- Ledande alarmister har gått längre än IPCC och har med framgång lyckats föra ut bilden att deras påståenden är grundade på vetenskaplig konsensus. Men vetenskapliga fakta bestäms inte genom omröstning. Alarmismen har skapat en situation där det vetenskapliga samtalet är på väg att ersättas av hårklyverier

Artikelförfattarna menar att det inte finns ett signifikant orsakssamband mellan förhöjd koldioxidhalt och eventuella klimatförändringar och att uppvärmningen under 1990-talet inte ger anledning till oro.

Klimatmodeller som larmrapporterna bygger på har ringa prognosvärde och en klimatpolitik som bygger på IPCC:s scenarier riskerar att leda till ett slöseri med resurser som främst drabbar de fattiga i världen.

- Innan samhället fattar långtgående beslut rörande klimatpolitiken bör vi se till att stå på en säkrare vetenskaplig grund än den vi har idag. Regeringen bör därför initiera en hearing med ett brett spektrum av representanter för vetenskapssamhället med olika syn på klimatfrågan.


Bifogade dokument och länkar
Debattartikel, Newsmill
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev