Skriv ut  

Nordic Airways landade i Bagdad

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 5 januari 2009
Efter 18 år utan flyg mellan Europa och Irak åteupptogs trafiken på fredagen när 150 passagerare ombord en MD-83, tillhörande det svenska flygbolaget Nordic Airways, flög från Arlanda till Bagdad. Turen gick via Köpenhamn, eftersom den svenska Transportstyrelsen inte tillåter direktflygningar till Irak.

Danmark har andra regler och därför måste flygningarna från Arlanda mellanlanda på Kastrup. I alla fall tills vidare. Nordic Airwyays har till regeringen överklagat Transportstyrelsens beslut. Flygbolaget säger till SvD att de är säkra på att direktflygningar till Bagdad snart också kommer att tillåtas från Sverige.

I förra veckan skrev Irak och flygbolaget Air France-KLM ett avtal som inkluderar återupptagandet av flera flyglinjer och en renovering av flygplatsen i Bagdad, skriver DN.

Den internationella flygtrafiken till Irak stoppades när FN införde sanktioner mot landet efter Iraks invasion av Kuwait 1990.

Efter den USA-ledda invasionen 2003 har det statliga flygbolaget Iraqi Airways börjat bygga upp sin verksamhet igen. Flygbolaget har i dag avgångar till Amman, Beirut, Damaskus, Dubai, Istanbul, Kairo och Teheran.

Fler internationella flyg väntades under helgen, bland annat från Hong Kong, sade Iraks transportminister enligt TT.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev