Skriv ut  

SAS: Det viktigaste är att bistå och hjälpa till

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 21 augusti 2008
Ledningen var på väg hem från Kina när budet om det kraschade Spaniar-planet kom. På plats i Madrid säger SAS högste chef Mats Jansson att alla är skakade och rörda och att det viktigaste nu är att hjälpa alla inblandade samt att arbeta tillsammans med de spanska myndigheterna.

- Vi är skakade och rörda och vill uttrycka våra sympatier och framföra våra kondoleanser till alla som är inblandade och påverkade av denna stora tragedi, sa Mats Jansson på en presskonferens som hölls vid lunchtid på ett hotell i Madrid.

Han berättade att flera krisgrupper från SAS och dotterbolaget Spanair är aktiva i biståndsarbetet och att flera grupper är på väg till Madrid för att stötta och hjälpa alla inblandade, släktingar, passagerare som fortfarande lever och medarbetare.

Budet om olyckan nådde Mats Jansson i går via piloterna på det flygplan han färdades i på väg från Kina till Skandinavien. Tillsammans med kollegor i SAS ledning bestämde han att de skulle hålla en kort presskonferens i Madrid innan de tillsammans med krisgrupper i bolaget fortsatte till Madrid.

- Vi ville vara nära olycksplatsen och alla inblandade och se till att alla resurser finns för att ge mänskligt och moraliskt stöd, men också för att kunna bistå Spaniens regering, sa Mats Jansson.

Spanair-chefen Marcus Hedblom berättade att 109 Spaniar-voluntärer på onsdagen reste till Madrid för att bistå de drabbade familjerna och hjälpa dem med vad de än behöver.

Han ville inte spekulera om vad som orsakade olyckan som dödade 153 personer och skadade 19.

- Vi tänker inte spekulera om den frågan. Vi har skickat alla dokument och tekniska data till luftfartsmyndigheterna och de kommer att finna orsaken.

Olyckan inträffade omkring halv tre på eftermiddagen i går på Barajas-flygplatsen i Spaniens huvudstad Madrid, landets viktigaste flygplats sett till antalet resenärer.

Vad som föregick olyckan är fortfarande oklart. Vittnen på marken berättade att det brann i en av planets motorer. Det var planets andra startförsök. Under starten, på startbanan eller knappt 100 meter upp i luften, gick något fel och planet gled av banan eller störtade på den. Hettan från bränder i planet och gräset runtomkring gjorde det först svårt för räddningstjänsten att ta sig fram.

Spanska myndigheter meddelade på onsdagens kväll att de hittat den så kallade svarta lådan, som innehåller den data de behöver för att utreda haveriet.

Ombord planet, en MD-82, fanns sex besättningsmedlemmar och fyra medresande Spanair-personal, samt 162 passagerare. Två av dessa var svenskar. En av de två fördes skadad till sjukhus, den andra är inte identifierad.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev