Skriv ut  

Tre mekaniker kallas till förhör

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 16 oktober 2008
En talesman för en domstol i Madrid säger i dag att tre av flygbolaget Spanairs mekaniker har kallats till förhör, misstänkta för vållande till annans död i olyckan med ett plan av typen MD-82 på flygplatsen Barajas 20 augusti. Tidigare rapporter på morgonen uppger att åtal ska väckas mot mekanikerna för var och en av de 154 personer som omkom i olyckan.

Domaren Javier Pérez kallade till förhör Spanairs tekniska chef på flygplatsen och ytterligare två mekaniker, när en preliminär olycksrapport uppgav att flygplanet försökte lyfta utan att vingklaffarna fungerade, skriver brittiska The Times i dag.

Utan lyftkraften från klaffarna klarade planet inte att stiga utan föll till marken strax efter start och exploderade.

Domaren misstänker att underhållspersonalen inte upptäckte att ett larmsystem var defekt, som skulle ha varnat piloterna om felet med vingklaffarna.

SAS kommunikationschef, Bertil Ternert, sa till Flygtorget i dag att den preliminära utredningen föreslår att det var en serie händelser som ledde fram till olyckan och att bara personal på plats i Madrid kan svara på varför en domare har valt att peka ut enskilda individer.

Spanairs representant i Madrid säger till Flygtorget att han fortfarande försöker bekräfta uppgifterna från domstolen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev