Skriv ut  

Alitalia kollapsar när inga fler bud finns på bordet

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 18 september 2008
Den grupp investerare som ville ta över Alitalia har dragit tillbaka sitt bud på det konkursflaggade flygbolaget efter att fackföreningar sade nej till en uppgörelse som skulle medföra att 3 250 anställda sägs upp.

Konsortiet CAI ställde ett ultimatum till flygbolagets nio fackförbund och krävde ett svar senast klockan 15.50 lokal tid. När tidsgränsen passerades sa representanter för CAI att gruppen tar tillbaka sitt bud.

Då inga andra bud finns återstår bara konkursförhandlingar, sa Alitalias förvaltare enligt brittiska The Times.  

alitalia_pope

Alitalia behöver 13 miljoner kronor varje dag för bränsle men har inga likvida medel.

CAI var beredda att skjuta till 14 miljarder kronor och planerade att slå samman Alitalia med landets näst största flygbolag, Air One.

The Times skriver att av de större fackförbunden ville tre av fyra acceptera uppgörelsen men de mindre förbunden, inklusive piloterna och kabinpersonalen, kunde inte acceptera att mer än 3 000 jobb skulle försvinna och nya anställningskontrakt med fler arbetstimmar för samma lön.

Piloternas förbund säger att de kan gå med på stora uppoffringar i fall CAI vill återvända till förhandlingsbordet.

Alitalia förlorar 19 miljoner kronor varje dag och har inte uppvisat vinst sedan 2002 då flygbolaget KLM betalade 1,9 miljarder kronor för att komma ur en allians.

Tidigare i år fick Alitalia ett akutlån på nästan 3 miljarder kronor av den italienska staten som äger 49.9 procent i flygbolaget, en transaktion som EU-kommissionen misstänker utgör så kallat otillåtet statsstöd.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi sa på torsdagen att han tror att en uppgörelse är möjlig även om alla fackförbund inte accepterar budet från CAI.

BBC rapporterar att personalen på Roms största flygplats applåderade när CAI återtog sitt bud och säger att det kan vara ett tecken på att många hoppas att premiärministern nu ska föreslå andra sätt att rädda flygbolaget.

Alitalia grundades 1947 och har omkring 19 000 anställda. 

Krisen till trots så fortsatte Alitalia att flyga som vanligt under torsdagen.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev