Skriv ut  

Flygbolags konstskatt till salu

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 2 december 2008
Under de glada åren samlade flygbolaget dyrbar konst för att visa världen Italiens bästa sidor. Nu ska Alitalias konkursförvaltare sälja konstskatten för att minska skulderna inför nystarten med de nya ägarna.

Upp till 200 betydande konstverk finns i samlingen, inklusive målningar av Salvador DalÍ, Giorgio De Chirico, Giacomo Balla och Gino Severini. Konstexperter säger att samlingen är extremt värdefull, berättar Airwise på måndagen.

Under flygbolagets guldår på 1950-talet hängde konsten i styrelserummen, VIP-lounger och till och med i DC8-planens kabiner. Numera pryder konsten väggarna i Alitalias kontor i Rom, Milano, Turin och New York.

Alitalia har gått med förlust i flera år och det här året kommer verksamhetsförlusten att uppgå till en miljard euro.

Försäljningen av flybolaget till investerargruppen CAI innebär att Alitalias ägare, den italienska staten, tar emot 427 miljoner euro och CAI tar över skulder på 625 miljoner euro.

Ytterligare 3 miljarder euro i skulder som flygbolaget har dragit på sig kommer att överföras till den italienska staten, säger konkursförvaltaren Augusto Fantozzi enligt Reuters.

CAI tar bara över Alitalias bättre delar och ska köpa eller leasa 93 av bolagets 173 flygplan. Det nybildade Alitalia ska gå samman med landets näst största flygbolag, Air One.

Alla stora fackförbund har godkänt affären men mindra förbund som organiserar piloter och kabinpersonal motsätter sig fortfarande övertagandet och har arrangerat vilda strejker för att protestera mot försäljningen.

Nedskärningar väntar i den nya organisationen och CAI kommer bara att anställa 12,600 av Alitalias 20,000 stora personalstyrka, skriver Airwise.

CAI söker också en utländsk investerare som ska erbjudas en minoritetspost i bolaget. Lufthansa och Air France-KLM är de kandidater som har utpekats som favoriter.

Men på måndagen stal Lufthansa showen genom att lansera ett nytt flygbolag, Lufthansa Italia, som från flygplatsen Maspensa ska flyga till storstäder i Europa.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev