Skriv ut  

Kaotisk evakuering av turister

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 1 december 2008
Flygplatsockupationerna i Bangkok går in på den sjätte dagen utan någon lösning i sikte och Thailands regering tycks stå helt maktlös. I stället för att köra bort ockupanterna har man öppnat en gammal flygbas, U-Tupao. Där är resurserna begränsade och situationen nästan kaotisk, rapporterar SvD.

U-Tupao byggdes under Vietnamkriget och används av det Thailändska luftvapnet och några charterbolag, främst Ryska. Till badorten Pattaya är det bara 45 minuter med bil.

Thai Airways International ska flytta 31 flygningar till U-Tapao, för att kompensera för förlusten av storflygplatsen Suvarnabhumi. Det är inte på långt när tillräckligt. Suvarnabhumi var en knutpunkt för hela regionen och trafiken måste nu omdirigeras till andra flygplatser i grannländerna, skriver SvD.

Det var på måndagen i förra veckan som tusentals demonstranter omringade parlamentet i Bangkok och stadens gamla flygplats, Don Muang, dit regeringen delvis flyttat efter ockupation av flera regeringsbyggnader i augusti, berättar DN.

PAD-anhängarna ockuperade på tisdagen också den nya internationella flygplatsen Suvarnabhumi. Omkring 100 000 turister fastar i kaoset och på torsdagen införs undantagstillstånd runt de två flygplatserna.

Det går ingen nöd på ockupanterna, skriver Bertil Lintner i SvD:

- Mat och vatten för de tusentals ockupanterna körs in utan problem. Ockupanterna själva spelar badminton inne i avgångshallen och rockband underhåller. Små kliniker har satts upp för att ta hand om de som såras, om polisen stormar flygplatsen. Även de thailändska journalisterna som täcker krisen har slagit upp tält på golven.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev