Skriv ut  

Lufthansa godkänner köp av Austrian

Flygnyheter, Mats Palmgren, den 4 december 2008
Lufthansas bud på förlustbolaget Austrian Airlines tog ett steg framåt på onsdagen när det tyska flygbolagets styrelse godkände planerna som ska göra Lufthansa till det största flygbolaget i Europa.

Den österrikiska statens 41.6 procent stora andel i Austrian Airlines kostar Lufthansa till att börja med 336,000 euro. Därefter, i en överenskommelse som bygger på Austrians prestation och Lufthansas börsvärde, ska det tyska flygbolaget betala ytterligare 162 miljoner euro.

Aktierna som inte ägs av Österrike kommer att kosta Lufthansa totalt 215 miljoner euro, eller 4,44 euro per aktie, rapporterar Reuters.

Österrikes statliga förvaltningsbolag som håller i affären förväntas godkänna uppgörelsen i ett styrelsemöte på fredag.

Affären ska också godkännas av EU som måste ta ställning till om ett tillskott på 500 miljoner, som den österrikiska staten har gett Austrian i krishjälp, utgör otillåtet statsstöd.

I Lufthansas bud ingår ett krav på att Österrike tar över Austrians skuld, skriver nyhetsbyrån AP på torsdagen.

När affären är avslutad och Lufthansa också har förvärvat de två andra flygbolagen som det är på väg att köpa upp - BMI och Brussels Airlines - så kommer koncernens årliga försäljning att öka till 27 miljarder euro.

Därmed tar Lufthansa över positionen som Europas största flygbolag som i dag innehas av konkurrenten Air France-KLM , skriver Airwise.

I oktober ökade Lufthansa sin andel i flygbolaget British Midlands (BMI)till 80 procent genom att köpa 50 procent i bolaget av dess ordförande, Michael Bishop, för 400 miljoner euro.

SAS äger de resterande 20 procenten i BMI.

Lufthansa köpte 45 procent av Brussels Airlines i september, med en option att köpa hela bolaget år 2011. Ett liknande överenskommelse träffades med Swiss International Air Lines år 2005.


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev